ZADAR - Predsjednik Gradskog vijeća Zvonimir Vrančić prekinuo je na sat vremena sjednicu u četvrtom satu kod prve točke dnevnog reda koja se odnosila na izmjene Poslovnika.

Uslijedilo je to nakon što se za govornicom ujedinila oporba koja se već danima protivi izmjenama Poslovnika koji onemogućava rad vijećnika. Predugo trajanje stanke od čak 1,45 sati, nakon rasprava o Poslovniku, nije dalo nikakve rezultate. Članovi Odbora za poslovnik i statut nisu se uspjeli dogovoriti oko spornih odredbi izmijenjenog Poslovnika. One uključuju ograničenje trajanja Aktualnog sata na svega sat vremena te uvođenje zaštitara u slučaju neposluha vijećnika, a po pozivu predsjednika Gradskog vijeća Zadra.

- Nećemo pristati na gušenje sloboda govora. Mi smo legalno izabrani vijećnici i imamo pravo govoriti. Ovo što se danas dogodilo upućuje na to da ste vi odlučili kako će biti u Gradskom vijeću iduće četiri godine. Mi vam to nećemo dopustiti. Vi tako možete raditi u Medulićevoj, ali ovdje nećete, kazala je SDP-ova vijećnica Irena Dragić. 

Njoj su se za govornicom pridružili vijećnici Tomislav Zelić iz MOSTA te Vladimir Gambiraža iz Akcije mladih, dajući podršku svemu što je izrekla u ime Kluba vijećnika SDP-a. Vrančiću nije bilo druge nego prekinuti sjednicu, koja je danas imala i više stanki. 

- Nije vam ovo Vrlika, već Zadar, dobacio je Ante Rubeša, dok je Marko Pupić Bakrač poručio "ako ćemo ovako, onda ćemo na nož". Iako su svoj mandat u Gradskom vijeću prepustili drugima, aktivan dvojac Akcije mladih pratio je današnju sjednicu.