Danas je u Krakowu, gdje traje zasjedanje skupštine UNESCO-a, donesena službena odluka o uvrštavanju zadarskih bedema, koji tako ulaze na listu zaštićene kulturne baštine svijeta. Dio je to fortifikacije koju je gradila Venecija, kako bi se Zadar zaštitio od nasrtaja Otomanskog carstva.

Tu su vijest potvrdili predstavnici Grada Zadra,  koji se, predvođeni gradonačelnikom Brankom Dukićem, nalaze na 41. zasjedanjuUNESCO-a. Među njima je i Miljenko Domijan, zadarski konzervator čija se upornost isplatila: nakon dva pokušaja da zadarska baština dobije zaštitu, treći put je uspio preko zadarskih zidina i utvrda.
Uz upis zadarskih bedema, na listi UNESCO-a bit će upisana utvrda sv. Nikole, uz već zaštićenu katedralu sv. Jakova.

Gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić, koji je predvodio delegaciju Grada Zadra na ovogodišnjem zasjedanju, tim je povodom kazao:

- Sretni smo, ponosni i počasćeni! Današnjom odlukom UNESCO-ovog Odbora za svjetsku baštinu u Krakowu i upisom zadarskih bedema na Popis svjetske baštine potvrđena je univerzalna spomenička vrijednost našeg grada. Hvala Ministarstvu kulture RH, svakako i našim partnerskim i prijateljskim gradovima na zajedničkoj nominaciji i vrhunskoj pripremi projekta, na jedan poseban nacin i našem Miljenku Domjanu. Put do ovog ekskluzivnog priznanja za Zadar je bio dug i težak, ali ispravan i objektivan, što je danas i potvrđeno. Imamo i iznenađenje od prekjučer kada je i bukova šuma na prostoru NP Paklenica upisana na popis zaštićene prirodne baštine pa tako Zadar i njegov kraj od ove godine krase zapravo dvije UNESCO-ove oznake.

Radujemo se i ponosni smo vjerujem jednako kao svi naši sugrđani. Od danas nosimo prestižno priznanje za našu spomeničku baštinu, ali i ništa manju odgovornost prema njoj. Zadar svoju budućnost temelji na iznimnim kulturnim i civilizacijskim dosezima kroz bogatu povijest, a na nama je obaveza sačuvati je i oplemeniti za naraštaje koji dolaze, izjavio je za gradonačelnik Dukić.