ZADAR- Zamjenik ravnatelja zadarske bolnice Edi Karuc danas je javnost obavijestio o odlasku liječnika - specijalista, sve manjem odazivu mladih liječnika na specijalizaciju ali i nemogućnosti da se zaposle već gotovi liječnici.

U prvoj polovici ove godine otišlo je petero liječnika od kojih dvoje koji su bili na specijalizaciji. Na žalost odlazi i dr. Ante Anić koji je stvorio brend od zadarske kardiologije i u javnosti važio za najvećeg humanistu i stručnjaka. - On odlazi u Klinički bolnički centar Split, a do daljnjeg smo ga uspjeli zadržati u našoj bolnici na pola radnog vremena, potvrdio je dr. Karuc. Naknadno smo od dr. Anića dobili informaciju kojom kaže kako on ne napušta zadarsku bolnicu, samo mijenja svoj angažman tako da će 20 sati raditi u Splitu, a isti toliki broj radnih sati tjedno u Splitu. Dr. Anić podsjeća kako je ministar zdravstva prije koji mjesec najavio da će bolnice morati dijeliti stručnjake, a on će, zapravo, biti primjer takvog modela. S obzirom na poznato radoholičarstvo dr. Anića, on će se i dalje davati 200 posto svojim pacijentima.

Bolnica je nedavno bila u bezuspješnoj potrazi za pedijatrom nakon što je dr. Nataša Skitarelić otišla raditi na Sveučilište. Ovih dana je objavljen i natječaj za psihijatra, na koji se, kazao je dr. Karuc nitko nije javio. I taj odjel napustila je dr. llona Kovač, a svoj odlazak s Odjela za onkologiju najavila je dr. Vesna Šimić. 

- Mi sve radimo da ih zadržimo, ali oni odlaze tamo gdje su im bolji uvjeti - kliničke bolničke centre u kojima mogu napraviti veću karijeru, kazao je dr. Karuc. 

Ako se ovakav trend nastavi za godinu, dvije, zadarska bolnica će se, prema njegovim riječima, naći u velikim kadrovskim problemima. Današnja konferencija za novinare, koju je sazvao zamjenik ravnatelja, nije bila zbog panike već upozorenja. 

Za sada odlazak specijalista iz zadarske bolnice, nema većih posljedica po njezino funkcioniranje i pacijente. - Prema podacima HZZO-a prvi smo među općim bolnicama po indeksu kvalitete i kvantitete usluga. Teoretski možemo očekivati pad tog indeksa odnosno povećanje lista čekanja, naveo je dr. Karuc. 

Bolnicu je napustio cijenjeni operater, dr. Branko Dukić. Dok se čeka odgovor iz Ministarstva zdravlja da zadarski gradonačelnik može i dalje raditi kao vanjski suradnik, ravnateljstvo Bolnice angažiralo je riječkog ginekologa, docenta dr. Stanislava Rupčića. On je jučer prvi put bio u zadarskoj bolnici gdje bi povremeno dolazio i pokrivao operacijski program, kazao je zamjenik ravnatelja.

Odlazak mladih liječnika na specijalizaciji iz zadarske bolnice, dr. Karuc tumači činjenicom da je zadarska bolnica zbog promjene ugovora o specijalizaciji s njima na sudu. Promijenila su se i vremena: prije su mladi liječnici i po godinu i više čekali da dobiju specijalizaciju. Sada je mogu dobiti odmah ali biraju i čekaju one atraktivne - bolje rečeno one s kojima se može zarađivati izvan sustava. Bolje i to, nego odlazak naših specijalista na rad u inozemstvo.   

U Zadarskoj bolnici je 242 liječnika na popisu. Među njima su i oni koji su vraćeni iz mirovine.

To što im je dobni prosjek od 48 godina niži nego na razini Hrvatske, gdje je to 55 godina, istodobno je dobra i loša vijest za kadrovsko stanje zadarske bolnice.