Protekli tjedan kada je Pokret otoka dostavio saborskim zastupnicima amandmane na Zakon o koncesijama te organizirao niz prosvjeda diljem otoka, obale i u Zagrebu, Zadar se nije priključio ovim akcijama. 

Odlučila je to "ispraviti" nekolicina zadarskih studenata koja je uz potporu Pokreta otoka organizirala u srijedu na Narodnom trgu prosvjed uoči ponovnog vraćanja spornog zakona na dnevni red.

- Vođena mišlju da nam nitko neće pomoći ako to ne napravimo sami za sebe odlučila sam uz pomoć prijatelja jasno i glasno podržati ovu inicijativu jer sam svjesna da se tiče svih nas koji živimo na obali. Zakon je netrasparentan i ostavlja previše mjesta za zlouporabu javnog dobra, rekla je studentica Lucija Šalinović, organizatorica prosvjeda u Zadru.

Unatoč slabom odazivu, poruke sa zadarskog trga bile su snažne. Studentima se priključio i poznati sociolog Sven Marcelić koji je ispred Gradske lože poručio:

- Postali smo Indijanci u Americi. Ima nas sve manje, uzimaju nas zemlju i moramo reći "dosta".

Maja Juričić iz Pokreta otoka navela je primjer Zlatnog rata na Braču kao okidača za ove akcije, naglašavajući da su u sporni zakon uključene osim plaža, uključena i druga javna dobra poput voda i autocesta.

- Ovaj prosvjed predstavlja informiranje javnosti. Ovo je mala borba za veliku stvar jer ako nastavimo ovako, našoj djeci neće ništa ostati, rekla je Juričić.

Slab odaziv građana kod organizatora nije bio neočekivan, iako su se do posljednjeg trena nadali da će se prosvjedu priključiti više Zadrana. Tako je i studentica Anita Pavić u govoru, kojeg je pisala večer prije, navela:

- Gdje su svi oni koji misle da smo ludi? Pitam se je li moja i njihova Hrvatska ista zemlja. Pitam se je li moguće da je odaziv ovako nizak, a pišemo povijest. Želim poručiti: pitajte me za mišljenje!

Prosvjednici žele odgovorno upravljanje javnim dobrima te vraćanje Zakona o koncesijama na treće čitanje i javnu raspravu kako bi mogli sudjelovati u kreiranju Zakona koji neće biti štetan i koji će omogućiti jasne procedure i stroge kriterije dobivanja i upravljanja koncesijama na javnim dobrima te spriječiti potencijalne manipulacije istima.