ZADAR - Svaki novi gradonačelnik Zadra, pa tako i nedavno izabrani Branko Dukić, kreira novi ustroj gradske uprave. Samo je pitanje radi li se to zato da bi ona bila što funkcionalnija ili zato da bi odrazila rezultate izbora.  

U Zadru o tome nema sumnje odlučuje HDZ koji je prvi put u poziciji da ne mora davati pročelnička i druga direktorska i ostala mjesta na račun koalicijskog dogovora. Iz tog izvora odlučivanja u javnost se puštaju „baloni" o stvaranju mega odjela kako bi bez pročelničkog mjesta ostali Hrvoje Baranović i Andreja Baraba, dojučerašnji koalicijski partneri. Oni su u kampanji bili članovi nove stranke Modes koja se borila za gradsku vlast, ali nisu izborili niti jedan vijećnički mandat. Najnovija je vijest kako bi pročelnica za komunalne poslove Ivana Vanjak „ mogla biti smijenjena". Zadarski list „"već zna" i kako će novi pročelnik biti njezin dosadašnji zamjenik Robertino Dujela jer ona nije u stranci, a on je član HDZ-a.   

U pokušaju da nam se gradonačelnik Dukić očituje na takve „neslužbene" informacije, nismo uspjeli, ali smo dobili pisane odgovore na postavljena pitanja preko glasnogovornice Marine Mihovilović Pajkin.

U njemu se kaže: Niti jedan pročelnik Grada Zadra nije smijenjen pa tako niti Ivana Vanjak. U tijeku je izrada prijedloga novog ustrojstva upravnih tijela gradske uprave, a odluku o tome donosi Gradsko vijeće. Javni natječaj za imenovanje pročelnika Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom Grada Zadra je u tijeku", odgovori su gradonačelnika Branka Dukića.

Usput smo pitali zna li tko u gradskoj upravi, obzirom da je Grad Zadar radi na tri lokacije, što će biti namjena uredskog prostora na Muraju kojeg je prije nekoliko mjeseci napustila ispostava Hrvatskih cesta. Odgovor je: Odluka o namjeni uredskog prostora na Muraju bit će donesena uskoro.

Odjel za provedbu dokumenata u građenju nalazi se na katu iznad trgovine Konzum. Taj odjel, kojeg je protekle četiri godine vodio Baranović, navodno bi trebao biti pridružen Odjelu za graditeljstvo. Je li to incest? Nije, jer tako je u Splitu , tvrde „upućeni". Međutim, Split ima odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo, odjel za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, pa imovinsko- pravni poslovi i izgradnja te odjel komunalnu izgradnje - sve logično povezano. U Rijeci je poseban odjel za urbanizam a poseban za provedbu dokumenata kojem je inače drugostupanjska nadležnost  Ministarstva graditeljstva.

Kako će to riješiti novi gradonačelnik Zadra, znat će se na sjednici Gradskog vijeća koja se planira 11. srpnja te krajem srpnja gdje bi se donio i prvi rebalans Gradskog proračuna koji je zapravo suština djelotvornosti ovakve i buduće gradske uprave.