ZADAR - Okupljanje generacije zadarskih gimnazijalaca povodom 50-godišnjice mature, još je jednom pokazao kako je „Nazor"bio rasadnik vrsnih kadrova koji su se kako to obično biva rasuli ko „rakova djeca".

I zato nije bilo lako međusobno prepoznavanje nakon pola stoljeća. Život i godina ostavili su traga, ali uspomene nisu izbrisane u svakom susretu kojem smo svjedočili u subotu poslijepodne. Uz duhovite primjedbe i veselost, jedan od razreda okupio se sa svojim razrednikom Milošem Kondićem. Kao 92-godišnjak, on im je rekao kako mu je to posljednji susret, na što su ga njegovi vjerni učenici podsjetili da je isto najavio i na 40-godišnjici od mature. Od gimnazijskih profesora iz njihovog doba na proslavu je došla nastavnica zemljopisa Gordana Vojvodić, a nije se mogao zaobići spomen na razrednika jednog razreda - Vicu Vlatkovića koji je na žalost i život izgubio u gimnaziji.

U tom razredu okupilo se njih 20-oro. Na žalost četvero ih više nema, a isto toliko ih je u inozemstvu, ali su svoje ponovno druženje završili u zadarskoj ljetnoj noći, a gdje drugo nego na rivi, prenijela nam je Blanka Katunarić. Drugi su razredi bili na Bazenu, dok je jedan sastao se izvan gimnazijskoj dvorišta, tako da zbog neuigrane organizacije nije došlo do zajedničke fotografije generacije.

Većinom su to danas umirovljenici. Među njima još uvijek je radno aktivan naš najpoznatiji sociolog kulture, sveučilišni profesor Vjeran Katunarić. Sa svojom energijom pohvalila se i Mirjana Brnardić, bivša saborska zastupnica, ali ne u radu oko cvijeća i povrća (što je prepustila suprugu), već u igranju „bele.".

Manje-više svi su se hvalili s unucima kako priliči generaciji, ali nisu zaboravili ni čari svoje mladosti. Dovoljno je bilo vidjeti kako je dočekan Car ili Čića Matanić. Među posljednjima je stigao Mali Maržić. Nadimak je to Joška Maržića vlasnik lanca brze prehrane Hambi, koji je prethodio McDonaldsu.

Nakon gimnazije u Zadru, završavali su različite fakulteta i većina njih je mirovinu dočekala u struci. Jedna od organizatorica okupljanja, Branka Periša pohvalila se s devetoro liječnika koji su proizašli iz njihovog razreda. Nakon pola stoljeća dojam je da je generacija dala najviše medicinara. Ali i jednog novinara - urednika tjednika Danas, Gojka Marinkovića (iz poznate novinarske obitelju oca Nikice i brata Jadrana Marinkovića). On je prva dvije godine išao u zadarsku gimnaziju, ispit zrelosti polagao je u Šibeniku i tog dana, kao i jučer, 50 godina, poslije, bio mu je rođendan.