ZADAR - Nakon konstituirajući sjednice Gradskog vijeća u srijedu na kojoj je izabrano predsjedništvo predstavničkog tijela u novom sazivu, u nastavku su odabrani članovi odbora.

Tom su prethodili pregovori predstavnika vladajućih i opozicije, koji su prekinuti nakon što se Zvonimir Vrančić telefonski konzultirao s predsjednikom GO HDZ-a oko toga tko treba predsjedavati Odborom za pritužbe građana. Vrančić i Marko Pupić Bakrač, koji je prethodno napustio dogovor, bili su suglasni da taj odbor po logici stvari mora pripasti oporbi.
Na kraju je ipak predsjednik Marko Lukić iz HDZ-a. U prošlom sazivu taj Odbor je vodio Reno Sinovčić.
Oporba je tražila da se Odbori slože prema omjeru 60:40 što će reflektirati izborne rezultate. Izgleda da su dobili i više predsjednika nego su tražili. U odnosu na prošli mandat, na čelu odbora za imenovanje ulica i trgova, koji je imao veliki izazov s promjenom naziva Široke ulice u Kalelargu, ostao je Rade Šimičević.
Svakako je najzanimljiviji Odbor za dodjelu javnih priznanja koji se sastoji od vanjskih članova. Pa je Akcija mladih u taj Odbor kojeg vodi Zvonimir Vrančić uvrstila i bivšeg predsjednika Općinskog suda, suca Željka Rogića. HDZ-ovci su predložili bivšeg rektora Antu Uglešića, te Renata Švornića kao vanjske članove. Sva trojica su iz kategorije uglednih građana u Odboru koji ima 11 članova i u kojem su Gradonačelnik i njegovi zamjenici te Elvira Sterle, Marjana Botić i Sabina Glasovac u ime klubova vijećnika.
Mnogi Odbori neće imati što raditi, ali prva dva su već morala biti izabrana na konstituirajućoj sjednici.
Pa je tako predsjednik Mandatne komisije postao Darko Vrdoljak (SDP), a Odbora za izbor i imenovanje HDZ-ov Bruno Milin.
U ime Kluba SDP-a, Sabina Glasovac je inzistirala i dobili su Odbor za odgoj i obrazovanje, kojeg vodi Irena Dragić, kao i Odbor za ravnopravnost spolova.
Komisiju za davanje u najam stanova vodi Antun Novoselović, kojem je dodijeljeno i mjesto predsjednika Odbora za zaštitu okoliša.
Dario Nakić, bivši ministar zdravstva izabran je za predsjednika Odbora za poticanje gospodarstva, dok je njegov kolega liječnik Dražen Grgurović dobio Odbor za socijalnu skrb i zdravstvo.
Županijska pročelnica i pravnica Milena Ikić postala je kao HDZ-ova vijećnica predsjednica Odbora za Statut i Poslovnik Gradskog vijeća koji će se, moguće je, ponovno mijenjati. Zastupnica Grozdana Perić u saboru vodi Odbor za financije i proračun pa će to raditi i pri Gradskom vijeću. Erol Gaši predsjedavat će Odboru za razvoj otoka u kojem sjedi autohtona bodulica - Marjana Šešelja Botić.
Vijećnicima Akcije mladih pripao je, kako i priliči Odbor za mladež, kojem je predsjednik Vladimir Gambiraža.
Duško Vuković dobio je odbor za međugeneracijsku solidarnost.
HDZ-ova Elvira Sterle koja je završila i studij međunarodnih odnosa I diplomacije, vodit će Odbor za međugradsku i međunarodnu suradnju Gradskog vijeća Zadra.