ZADAR - Na odlagalištu otpada Diklo 27. lipnja zakazan je očevid. 

Istina da je zadarski deponij ne jednom bila predmet policijskog očevida, ali ovaj je zakazao Hrvoje Baranović, pročelnik provedbe dokumente u građenju. To je postupak u ishođenju lokacijske dozvole u kojem nadležne službe moraju provjeriti stanje na terenu u skladu s idejnim projektom, informirala je Ivana Dadić, zadužena za informacije iz gradske uprave, upućujući na dodatne informacije na pročelnicu za otoke i zaštitu okoliša Andreju Barabu.

Ona vodi proces sanacije deponije u Diklu koji se usklađuje s kapitalnim projektom izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u Biljanim Donjim. Kada će se zatvoriti deponija Diklo, površine 318.800 četvornih metara i početi sanacija, to ovisi o otvaranju CGO Biljane Donje, kazala nam je pročelnica Baraba, dodajući kako se prati međusobni ritam. Oba projekta vezana su za EU fondove. Nakon ishođenja lokacijske dozvole slijede imovinsko-pravni odnosi te izrada glavnog projekta te aplikacija za EU fondove za izvođenje radova. 

Na oko 90 posto površine upisana je RH sa svojim institucijama, dok je ostalo u privatnom vlasništvu, što je i jedna parcela u samoj sredini deponije. 

Za ishođenje lokacijske dozvole napravljen je idejni projekt. Izrađivač je francuska tvrtka Safege koja je u Hrvatskoj osnovala istoimeno trgovačko društvo. Za 2.437.500 kuna oni su napravili Studije izvedivosti s analizom dobiti i gubitka, idejni projekt, obavezni su ishoditi lokacijsku dozvolu te napraviti aplikaciju za EU fondove. S njima je ugovor potpisan prije dvije godine, dok je godinu dana ranije ugovorena darovnica Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), preko Globalnog fonda za okoliš i RH odakle je Grad Zadar dobio taj novac.

Nakon zatvaranja slijedi 30 godišnji monitoring za koje troškove snosi Čistoća