Željko Lončar (HDZ) novi je (stari) predsjednik Županijske skupštine Zadarske županije. Za dopredsjednice su izabrane Snježana Jurinić (HDZ) i Renata Sabljar Dračevac (SDP). Njih dvije su dobile potrebna 22 ili više glasova za razliku od Marka Pupića Bakrača iz Akcije mladih.

Umjesto formalnih pola sata do sat, konstituirajuća sjednica je trajala dva i pol sata, a zapela je već na prvoj točki Dnevnog reda kada se biralo mandatno povjerenstvo koja je imala dvije stanke od 15 minuta.

Akcija mladih, Most i Modes prozvali su HDZ i SDP da strateški igraju protiv njihove, kako su se nazvali, unije.

- Igrate mučki i iza leđa, tjerate nas na radikalne poteze, dogovarate se unaprijed i stavljate pred gotov čin, izigravate i izrugivate se demokraciji, rekao je između ostalog Marko Pupić Bakrač (Akcija mladih) nezadovoljan što je sastanak oko dogovaranja kandidata zakazan za 9.30 sati, odnosno što je za dogovore ostalo samo pola sata.

- Sve ste unaprijed dogovorili s SDP-om, gurate njihove kandidate iako SDP nema većinu čak ni u oporbi. Nas ste isključili i odlučili da su oni oporba, a s njima ste u stvari u koalciji. Nismo budale, grmio je Pupić Bakrač s govornice.

Prijedlog HDZ-a da predsjednik povjerenstva bude Željko Šoša, a zamjenici Nevenka Marinović (HDZ) i Josip Tičić (SDP) prošao je glatko kada je u pitanju dizanje ruku, kao i svako sljedeće glasovanje u kojemu su bili složni HDZ-ovi i SDP-ovi vijećnici.

Međutim put do glasovanja bio je trnovit. Akcija mladih, Most i Modes cijelo su vrijeme otežavali put prijedlozima za koje su tvrdili da su plod dogovora HDZ-a i SDP-a, naglašavajući da njih nitko nikada nije pozvao na dogovor o suradnji.

Nebrojeno puta su prozvali šeficu županijskog SDP-a Renatu Sabljar Dračevac da je igračica HDZ-a, no ona nije osjetila potrebu izaći za govornicu i odgovoriti na prozivke. Tek joj je zasmetalo traženje stanke od 15 minuta na početku sjednice.

U konačnici Dnevni red je odrađen, do kraja sjednice Marina Mihovilović Pajkin je izabrana za predsjednicu Odbora za izbor i imenovanje, svi su županijski vijećnici prisegnuli te je održano koktel druženje.

Dok su vijećnici HDZ-a i SDP-a nazdravljali s nogu za šankom ispred Vijećnice, u njoj su Akcija mladih, Most i Modes održali konferenciju za novinare, također s nogu i najavili radikalne poteze.

- Vidjeli ste danas da su za sve točke HDZ i SDP glasovali zajedno. Držim da su u jednoj neformalnoj koaliciji. Svjedoci smo smiješnih situacija da Joso Nekić koji ispod svakog kamena vidi nekakve crvene vragove i komuniste sada glasuje za SDP. Nakon koalicije s HNS-om na razini države, na razini Županije sada imamo koaliciju HDZ-a s SDP-om. Nadam se da neće stati na ovom. Pozivam saborsku zastupnicu SDP-a Sabinu Glasovac i predsjednika stranke Davora Bernardića da porade na izbacivanju Renate Sabljar Dračevac iz SDP-a jer je očigledno da je u tajnosti održavala sastanke s HDZ-om i da već duže vrijeme šuruje s njima, od slučaja Dragana Ranja, preko hvalospjeva Renate Peroš. Ta ista Sabljar Dračevac radi unutar SDP-a posao za HDZ. Nebrojeno puta je napala Sabinu Glasovac i to SDP mora riješiti između sebe. Ovo je sramotno da ona sjedi za istim stolom s HDZ-om mimo bilo koje druge oporbe, poručio je Pupić Bakrač koji je najavio drugo poluvrijeme ove utakmice sutra na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća.

- HDZ nas je na gradskoj razini pozvao na sastanke i imali smo tek dva zahtjeva za izmjenama. No, kada se sve trebalo dogovoriti Joso Nekić je telefonski zaustavio Zvonimira Vrančića i Dražena Grgurovića i tako dokazao da oni nemaju mandat dogovarati s nama. Vidjet ćemo sutra kako će sve završiti.