ZADAR- Inicijativa "Pokret otoka" traži da se prijedlog Zakona o koncesijama vrati na treće čitanje te javnost uključi u daljnju raspravu, odnosno da se njegovim odredbama otočne lokalne zajednice ne isključuju iz procesa utvrđivanja opravdanosti koncesije, koncesioniranja i nadzora nad koncesijama.

"U proteklih nekoliko dana saborskim zastupnicima dostavili smo naše amandmane na Zakon o koncesijama, no sjednica Sabora završila je nedorečeno bez daljnjeg komentara predlagatelja ovog Zakona i uvažavanja mišljenja javnosti", navode u inicijativi te naglašavaju da neće odustati od svojih zahtjeva.

"Želimo sačuvati javno dobro i zajedno sudjelovati u daljnjim odlukama o koncesioniranju", ističu.

U nedjelju prijepodne skupovi upozorenja organizirani su u Malom Lošinju, na Braču i na Hvaru, u Makarskoj, u Trogiru, Splitu, Dubrovniku, na Cresu, Silbi, Korčuli te na Šolti i na Prviću.


Ministar financija Zdravko Marić izjavio je jučer poslijepodne, nakon koordiniranih prosvjeda Pokreta otoka duž jadranske obale, da u Saboru neće biti trećeg čitanja prijedloga Zakona o koncesijama, što je zahtjev prosvjednika. Marić je objasnio da je tak zakonski prijedlog prošao dva čitanja, te je postignuta visoka razina zadovoljstva oko provedene javne rasprave i usuglašavanja, što je trajalo godinu i pol, piše tportal.

Maja Jurišić, predsjednica inicijative Pokret otoka, za Dalmacija Danas je rekla da je današnji prosvjed pokazao visok stupanj svijesti o ovoj problematici.

Pod parolom "Zatrubi za otoke i obalu, nek nas čuju i u Zagrebu" u nedjelju su duž Jadranske obale održani prosvjedi inicijative "Pokret otoka", platforme za održiv i odgovoran razvoj hrvatskih otoka, kojom se upozorava na neprihvatljivost odredbi i procedure donošenja Zakona o koncesijama, u sklopu akcije "Čujete li svoje otoke, svoju obalu?".

Inicijativa "Pokret otoka" traži da se prijedlog Zakona o koncesijama vrati na treće čitanje te javnost uključi u daljnju raspravu, odnosno da se njegovim odredbama otočne lokalne zajednice ne isključuju iz procesa utvrđivanja opravdanosti koncesije, koncesioniranja i nadzora nad koncesijama.