Građane koji su se prošlog vikenda htjeli okupati na plaži Borik ponovo je dočekala ograda i portir koji naplaćuje ulaz - 10 kuna po osobi dok se za parkiranje plaća 30 kuna, piše današnji Zadarski list.

Ova gradska plaža, koja je od 2010. godine u koncesiji hotelske kuće Falkensteiner Borik, svake godine predmet je negodovanja lokalaca koji moraju platiti ulaznicu da bi se okupali na plaži. Čak i oni koji žele popiti pivo ili otići na ručak u Famous bar, koji se također nalazi na plaži, trebaju platiti ulaz, bez obzira na to što se nećete kupati niti sunčati.

- Društvo Borik ovlaštenik je koncesije na pomorskom dobru na rok od 10 godina. Predmet koncesije je gospodarsko korištenje uređene plaže Borik, s mogućnošću ograđivanja i naplate ulaska na plažu. Koncesijom je dano pravo gospodarskog korištenja plaže za sljedeće djelatnosti: iznajmljivanje plažnih rekvizita - ležaljke i suncobrani, sportsko-rekreacijske djelatnosti - iznajmljivanje sandolina, pedalina, sportskih brodica, škola ronjenja, surfing, parasailing, usluge vožnje bananom i tubovima, postavljanje zabavnog parka na moru i slično i ugostiteljska djelatnost, pojasnio nam je Krešimir Laštro, pročelnik Upravnog odjela za more i turizam Zadarske županije, koji je nadležan za dodjelu koncesija na pomorskom dobru.

Dodao je da ovlaštenik koncesije ima pravo tijekom turističke sezone, odnosno od 1. lipnja do 30. rujna naplaćivati ulaz kupačima na području koncesije, dok visinu cijena ulaznica ovlaštenik utvrđuje uz suglasnost davatelja koncesije.

- S obzirom da je turistička sezona tek započela, nadzor nad izvršavanjem prava i obveza iz koncesije za ovu godinu još uvijek nije izvršen, stoga još nemamo informacija o sadržajima na plaži, odgovorio je Laštro na pitanje zna li zašto na plaži još uvijek nema nikakvih sadržaja. Naime, prošloga vikenda već su se naplaćivale ulaznice, a na dijelu plaže u samoj uvali, dakle između Famousa i hotela nije se mogao unajmiti suncobran, ležaljke su bile poslagane, ali nije bilo nikoga tko bi ih iznajmljivao, nismo vidjeli tuševe da rade, kabina za presvlačenje bila je potrgana iznutra tako da se mogla presvlačiti samo jedna osoba, a sanitarni čvor je na drugoj strani plaže, ispred hotela Adriana.

Iz uprave Falkensteiner Borika rekli su nam da je cijena ulaznica već pet godina ista - 10 kuna u lipnju i rujnu, te 15 kuna u srpnju i kolovozu.

- Za cijenu ulaznice građani se mogu kupati na plaži koja ima plavu zastavu, što garantira čistoću mora, imaju na raspolaganju tuševe, spasilačku službu, te sanitarne prostorije, rekli su nam iz uprave Borika. Na plaži, međutim, nema postavljenih suncobrana koji bi kupačima pružali hlad, a ukoliko tko želi ležaljku morat će ju posebno platiti jer su za to nadležni drugi koncesionari.