Jučer kasarna, danas bivša vojarna, što želimo sutra?, bila je tema javne tribine održane u srijedu u sklopu prvog zadarskog kvartovskog festivala KvartArt koji je u proteklih dva tjedna oživio zapušteni prostor na Voštarnici. 

O tome koje sadržaje žele na prostoru bivše vojarne Stjepana Radića građani su se mogli izjasniti putem ankete čije je rezultate na tribini iznijela Nives Rogoznica iz Udruge Eko Zadar. Unatoč malom broju ispunjenih listića, ideja nije nedostajalo - od financijski lakše izvedivih projekata poput trga i parka do onih vrlo skupih koji su uključivali gradnju nebodera, podzemne garaže i fontana. 

Da za prenamjenu zapuštenog prostora ipak nisu potrebna velika ulaganja, dokazali su radovi mladih zadarskih arhitekata u sklopu Gradionice. Arhitektica Nina Ninčević predstavila je njihove vizije prenamjene lokacije kroz niskobudžetna rješenja.

Gdje je "zapelo" u realizaciji, objasnio je Šime Erlić, pročelnik gradskog Odjela za EU fondove koji je podsjetimo, Centar za mlade, projektiran u derutnoj zgradi nasuprot Gradske knjižnice, stavio kao prioritet u programu ITU mehanizma kojem je Gradu na raspolaganju 35 milijuna eura. 

- Temelj problema su imovinsko - pravni odnosi. Radi se o dvije parcele u vlasništvu države, odnosno MORH-a. Nažalost, ti procesi su dugotrajni i nas to nervira. To nije alibi, jednostavno je tako, poručio je Erlić. 

Sudionici tribine naglasili su kako je iznimno važno buduće projekte prilagoditi potrebama postojećih korisnika, „Nigdjezemaca", koji na svoj način već žive ideju Centra za mlade. Upravo je jedna od intencija festivala KvartArt bila želja za participativnim procesom, odnosno zajedničko promišljanje o oživljavanju prostora.

Slična pozitivna energija vladala je i 2005. godine kada je prvi put na tom prostoru srušena ograda, prisjetila se Željka Tonković, sociologinja sa Sveučilišta u Zadru, dodajući kako Zadar već dugo vapi za rješenjem ove bolne točke grada. 

No nemojmo kukati, moramo nastaviti dalje, poručila je Nives Kozulić, predsjednica Društva arhitekata Zadra. Ona je predložila da nakon završetka festivala parkiralište iza Gradske knjižnice ostane i dalje u funkciji „Dnevnog boravka" kao prostora okupljanja na kojem bi se mogla održavati razna društvena događanja. 

KvartArt je pokazao, složili su se svi, koliko udruga i građana traži svoj prostor u vremenima kada zbog sve većeg broja turističkih dolazaka Poluotok postaje „klaustrofobičan".

- Bio bih sretan kada bi ova vojarna u dogledno vrijeme postala novi centar Zadra. Poluotok će uvijek imati dušu, ali on sve više postaje turistički izlog i ne treba od toga bježati, poručio je Erlić dodajući kako je najveća pobjeda festivala spontano uključivanje ljudi sa svojim aktivnostima.