Zbog sumnje u neovlaštenu proizvodnju i promet drogama početkom lipnja je na području Španjolske uhićeno 10 članova zločinačke organizacije, inače državljana Hrvatske, Švicarske, Bosne i Hercegovine te Španjolske. Akciju je provela španjolska Guardia Civil u koordinaciji s Europolom i Službom kriminaliteta droga Ravnateljstva policije. 

Krak te međunarodne narko hobotnice otkriven je i u Zadru. Postupajući po ranije prikupljenim saznanjima, policijski službenici šibenskog Odjela kriminaliteta droga Službe kriminalističke policije proveli su složeno kriminalističko istraživanje nad pet osoba starosti 32, 34, 36, 37 i 54 godine zbog sumnje u počinjenje ukupno 22 kaznena djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama i 1 kazneno djelo omogućavanje trošenja droga. 

Pretragom stana u Zadru i obiteljske kuće u Ostrovici (Općina Lišane Ostrovičke) koju koristi osumnjičeni 34-godišnjak je pronađeno i oduzeto 8 grama bruto težine zelene biljne materije karakteristične za drogu marihuana. Za 34-godišnjaka i 36-godišnjaka su utvrđene osnove sumnje da su od sredine listopada prošle godine do kraja travnja nabavili opremu, materijal i tvari za izradu i uzgoj droge marihuane te da su te biljke uzgojili i preradili za daljnju preprodaju.

Nadalje, policija je utvrdila osnove sumnje da je 37-godišnjak od početka mjeseca studenoga prošle godine do sredine ožujka u šest navrata prodavao drogu marihuanu konzumentima sa šibenskog područja, a u mjesecu travnju jednom od konzumenata sa šibenskog područja je osigurao prostor na korištenje radi trošenja droga. 32-godišnjak je u vremenu od listopada prošle godine do sredine svibnja u 14 navrata prodavao drogu amfetamin, tzv. speed konzumentima sa šibenskog područja. Pretragom obiteljske kuće u Plastovu koju koristi osumnjičeni je pronađeno i od njega oduzeto 0,8 grama bruto težine zelene biljne materije karakteristične za drogu marihuana. 

Za 54-godišnjaka je utvrđena sumnja kako je u vremenu od sredine travnja do 7. lipnja ove godine uzgojio 69 stabljika biljaka indijske konoplje i neovlašteno posjedovao 1614 grama droge marihuane i opremu za indor uzgoj, a što je pronađeno tijekom pretrage obiteljske kuće u Grabovcima.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni su, uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko-kninske.