ZADAR - Ako ste se prijavili u travnju ove godine za ultrazvučni pregled dojki, u zadarskoj bolnici dobit ćete termin u rujnu 2018. godine.

Nikada duže liste čekanja za taj važan dijagnostički pregled.

Ona se neće skratiti slanjem SMS poruka iz bolnice, ili zivkanjem iz Ministarstva zdravlja, s pitanjem hoćete li potvrditi ili otkazati ugovoren termin. To je inovacija aktualnog ministra zdravstva, a praksa zvanja, nekako oko političkih izbora, uvedena je za onog pretposljednjeg ministra zdravlja.

Istodobno se za mamografski pregled dojki u bolnici koja je dobila novi uređaj, čeka svega tri mjeseca. Na Odjelu za radiologiju obave 30 do 40 mamografija dnevno. I dok pacijentice s uputnicama redovno se odazivaju, one po pozivu iz Nacionalnog otkrivanja raka dojki su nemarne prema svom zdravlju. Od 60 poziva dnevno, odaziv je daleko ispod polovice, doznajemo na Odjelu radiologije. A da taj oblik zanemarivanje državne brige o zdravlju žena može koštati glave, potvrđuje podatak prema kojem je u pet godina Nacionalnog programa, mamografom ustanovljeno 278 karcinoma dojke do kraja 2016. godine. Prema podatku, kojeg je iznijela dr. Ljilja Balorda na stručnom predavanju u zadarskoj podružnici Hrvatskog liječničkog zbora, sad je taj broj već 292 karcinoma dojke. Prema broj smrtnih slučajeva od raka dojke, Zadarska županije je među prvima u Hrvatskoj.
Već godinama imamo konstantnu statistiku - godišnje preko dijagnostičkih pregleda uhvatimo 150 do 180 karcinoma - rekao nam je radiolog dr. Damir Kasap. On se pridružuje apelu ženama koje se ogluše na poziv za već ugovoreni pregled mamografom koji je bezbolan a može ih poštedjeti strašnih muka te maligne bolesti.