ZADAR - Nalazimo se na Voštarnici. To je najurbaniji kvart u samome gradu i ovo može biti kreativna zona Zadrana. Tu smo uz našu knjižnicu koja je mjesto jedne kulturne vibre, uz Nigdjezemsku, budući Centar za mlade i prostore koje je na neki način zauzela urbana kultura članova udruga. Mislim da smo iskoristili njihovu energiju i složili festival, istaknuo je Šime Erlić, gradski pročelnik za EU fondove čija je ekipa skupa s njim bila nositelj organizacije festivala. I u fizičkom smislu, uz pomoć udruga koje su pomogle u kreiranju programa koji se s pravom može nazvati krupni zalogaj ali i kopernikanski obrat u životu Grada.

Živost i život su jučer tamo vibrirali do kasnih noćnih sati, gdje se nakon koncerta Scarlet Notes sjedilo u toplog ljetnoj noći i pričalo, bez mobitela. Upravo osmijeh jučer je viđen na stotinama lica, velikih i malih Zadrana.
Oni su jučer došli na otvorenje festivala, pa su u velikom, broju na autentičnoj pozornici koju je svojedobno izgradila JNA pogledali prvu izvedbu na otvorenom Ćelave pjevačice zadarske udruge Drama plus. Koncert Scarlet Notes odvijao se na Glazbodromu, također autentičnom prostoru kojeg su otkrili organizatori festivala nakon što su srušili barijeru. Simbolično, ona je bila od kutija u kojim su bile krede i flomasteri s kojima su mogli ispisati svoje želje za "osvojen" prostor.

To je i bila glavna intencija ovog projekta u koji su se uključili i zadarski arhitekti s radionicom Gradionica  - skinuti prepreke, uvesti građana u „zabranjeni grad" što je vojarna u središtu Zadra dugo vremena bila u svijesti građana te im dati priliku da predlože svoje potrebe u tom prostoru, zapuštenom od strane Države.

I novi gradonačelnik Zadra Branko Dukić prepoznao je taj projekt, proizašao iz kreativnosti mladih zaposlenika Odjela za EU fondove. Dukić je bez pratnje došao na otvorenje, a na prvom pokušaju bacanja frenje urođenom preciznošću pogodio je u sridu, odnosno u rupu. Igranje frenja bila su jedna od kvartovskih zabava oživljenih na festivalu na kojem će, doznali smo sinoć gostovati i gitarist svjetskog glasa Miroslav Tadić. Sinoć smo i svjedočili svjetlosnom dizajnu ruševine budućeg Centra za mlade kojeg su napravio Zadranin Miodrag Gladović, umjetnik svjetskog glas.

Oni su to radili na otvorenju Kneževe palače, a kada su upalili svjetlo Antu Ćurkovića i Stefani Mikulec iz Odjela za EU fondove taj prizor podsjetio na već viđen prije obnove Kneževe palače. Čeka ih još jedan veliki i važan posao kojem je uvertira pravog festivala Voštarnice.