ZADAR- Zadar je bio isključen iz predizbornih anketa, tako da je sociolog doc.dr.Sven Marcelić ostao bez glavnog sociološkog alata za analizu lokalnih izbora u Zadru.

- Već sam izjavio kako je  zbog toga Zadar ispao "prvi među nebitnima", možda zato što se znalo da u Zadru neće biti iznenađenja niti promjene vlasti, kazao je dr. Sven Marcelić na posljednjem izlaganju iz ciklusa Javne sociologije u Gradskoj knjižnici.
Izborni rezultati, tjedan dana poslije, bili su mu jedini pokazatelji za zaključke koje je dr. Marcelić iznio zainteresiranoj javnosti. - Dok HDZ u Zadru ima stabilno biračko tijelo, SDP-ovo varira. Na ovim izborima SDP je izgubio najviše, čak petinu glasova u odnosu na prijašnje izbore. Izgubili su i kvartovsku biračku bazu - Poluotok, Voštarnica, Višnjik, Jazine. Njihov pad zaustavljen je na periferiji. SDP-ova Sabina Glasovac dobila je najviše glasova u Novom Bokanjcu, kazao je Marcelić.

U tim istim dijelovima Grada došlo je, na žalost i do opadanja broja stanovnika što se reflektira i na biračko tijelo.

I HDZ-ov Branko Dukić prošao je bolje u  poluperifernim i perifernim dijelovima Grada. - Između njega i njegovog prethodnika Božidara Kalmeta razlika je u 22 glasa u korist Dukića, istaknuo je zadarski sociolog. Dukić je naravno, najviše glasova dobio u Stanovima, a Kalmeta u Arbanasima. Tamo su na ovim izborima prepoznali i liječnika dr. Bruketu koji ima ordinaciju na Trgu gospe Loretske te je dobio u Arbanasima 8 posto glasova. Enio Meštrović je na Bokanjcu osvojio gotovo 20 posto. To su argumenti lokalne prepoznatljivosti kandidata zbog kojih bi lokalni izbori itekako trebali imati preferencijalno glasanje, pledira Marcelić. - Na lokalni izborima mi prepoznajmo i znamo kandidate za razliku od nepoznatih nam na listama za parlamentarne izbore, ustvrdio je sociolog.

Odgovarajući na pitanja iz publike o njegovoj predizbornoj tezi kako će HDZ u Zadru dobiti i u slučaju da kandidira vrtnog patuljka, Marcelić je rekao kako se to potvrdilo. - Oni su istaknuli osobu koja je najmanje odbojna - čak štoviše. Ta je osoba bila ukopčana u sustav koji funkcionira. Sam Dukić je bio neaktiva. On nije neki retoričar, što je u tradiciji njegovih prethodnika. Izbjegavao je debate a uz njega je išla PR svita. On je više simbol nego realna politika, rekao je sociolog, analizirajući kampanju koja je u Zadru bila prilično nezanimljiva. Izborni rezultat, odnosno zbroj glasova pokazuju da bi samo ujedinjena oporba mogla pobijediti HDZ u Zadru, mišljenja je Marcelić.
Kampanja je, prema riječima sociologa, vođena usred parlamentarne krize, pa je SDP-ova kandidatkinja bila više u Zagrebu nego li u Zadru. Most je tu najviše profitirao u koaliciji s Akcijom mladih koji su ispali dobra sinergija i najveći dobitnici zadarskih lokalnih izbora. U Gradskom vijeću trebalo bi biti temperamentnije, najavio je dr.Sven Marcelić novi omjer snaga u oporbi stabilnoj HDZ-ovoj vlasti.