ZADAR- Kada su nam u ožujku prošle godine iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture poslali očitovanje o natječaju za koncesiju na Marinu Zadar, prešutjeli su činjenicu da je žalba Tankerkomerca već bila riješena. Na naš, po tko koji put upućen upit, kad će riješiti natječaj za koji su otvorene ponude u listopadu davne 2014. godine, iz Ministarstva su rekli kako čekaju ishod žalbe koju je uputio Tankerkomerc Visokom upravnom sudu. To su najavili a da su pouzdano znali kako je još 3. studenog 2016. godine, odbijena žalba Tankerkomerca na prvostupanjsku odluku.

Iz Ministarstva nakon 10 dana čekanja dobili smo najnoviji odgovor na pitanje zbog čega su prešutjeli "krunski dokaz"  u prethodnom odgovor na pitanje kada će riješiti natječaja koji sudeći iz sve složenosti nije trebao biti niti objavljen. Objavio ga je SDP-ov ministar Siniša Hajdaš Dončić. Ovaj put smo upit poslali i odgovor tražili od HDZ-ovog ministra Olega Butković koji očito ne namjerava skoro presjeći taj sudski koloplet, čekajući na daljnje sudske sporove. Kao što se Država više od desetljećima držala se po strani, a da ne uđe duboko u slučaj pomorskog dobra Tankerkomercove marine. On je postao kompleksan prije više od 20 godina, kada je Tankerkomerc ulaganje u gradnju prve marine na Jadranu upisao u temeljni kapital tvrtke.

Prenosimo odgovor Ministarstva:

Visoki upravni sud, kao drugostupanjsko tijelo, u studenom 2016. godine donio je presudu kojom je potvrdio prvostupanjsku presudu Upravnog suda u Splitu, a kojom je tada prvostupanjski sud potvrdio Rješenje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture o odbijanju prijave tvrtke Tankerkomerc d.d. za zamjenu prava korištenja u korist prava na koncesiju.

 

Sukladno proceduri, Visoki upravni sud o donošenju presude prvo obavještava prvostupanjski (u ovom slučaju Upravni sud u Splitu), a koji potom obavještava stranke u postupku pa tako i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Obavijest o presudi drugostupanjskog tijela Ministarstvo je zaprimilo 27. veljače 2017. godine.

 

Ponavljamo kako je riječ o vrlo kompleksnom slučaju u kojem se utvrđuje nezakonitost korištenja luke posebne namjene - luke nautičkog turizma Marina Zadar, a o čemu govori i niz sudskih sporova koji se nastavno na to vode između Republike Hrvatske i tvrtke Tankerkomerc d.d. (što dokazuje i presuda Upravnog suda u Splitu i Visokog upravnog suda). Kako je u međuvremenu zaprimljena i obavijest o održavanju ročišta za još jedan sudski spor, koji Županijsko državno odvjetništvo vodi u ime Republike Hrvatske, a odnosi se na zahtjev Republike Hrvatske za predaju u posjed luke, odnosno predaju pomorskog dobra, stvorene su okolnosti koje je potrebno uzeti u obzir prilikom donošenja konačne odluke.

 

U ovom trenutku, a uzimajući u obzir svu problematiku i povijest odnosa s tvrtkom Taknerkomerc d.d. dugom 20 godina, Ministarstvo razmatra ishod koji bi bio najbolji, za cjelokupni interes Republike Hrvatske, koja trpi direktnu štetu od nezakonitog korištenja pomorskog dobra, tako i za tvrtke koje su dostavile važeće ponude na natječaj objavljen u 2014. godini, navodi se u odgovoru resornog ministarstva.