Hrvatska volontira 2017. - Volontiraj! Biraj zajednicu u kakvoj želiš živjeti
U prva dva dana manifestacije provedeno je više od 170 volonterskih aktivnosti u cijeloj Hrvatskoj, a sve s ciljem promoviranja vrijednosti volontiranja.

Od ponedjeljka, 22. svibnja, građani se u sklopu manifestacije Hrvatska volontira uključuju u mnogobrojne aktivnosti poput raznih edukativnih i kreativnih radionica, uređenja prostorija i okoliša organizacija, njege i brige o osjetljivim skupinama -članovima udruga, raznih informativnih aktivnosti i promoviranja svoga rada.
Ovogodišnja manifestacija će se održati u 55 hrvatskih gradova s preko 280 prijavljenih volonterskih angažmana.

Volonterski centar Zadar je odradio dvije od tri pripremljene aktivnosti u sklopu nacionalnog volonterskog tjedna. U utorak, 23. svibnja smo na Narodnom trgu predstavljali rad Posudionice medicinskih pomagala kako bismo približili ovu uslugu što većem broju građana, a i podsjetili ih da nekorištena medicinska pomagala mogu donirati kako bi građani u potrebi imali mogućnost besplatnog dobivanja istih. U akciji je sudjelovalo pet volontera.

U srijedu, 24. svibnja smo organizirali volontersku akciju „Kad se male ruke slože" - uređivanje okoliša DV Latica za djecu s razvojnim teškoćama. U akciji uređivanja sudjelovali su različiti dionici naše lokalne zajednice, od volontera koji su u bazi Volonterskog centra, učenika iz Likovne skupine „Pineli" koja djeluje u sklopu Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole, zatim učenika Gimnazije Vladimira Nazora Zadar te dviju osoba koji su predstavljali korporativni sektor - organizatori prvog Zadar Outdoor Festivala. Sveukupno je sudjelovalo 50 volontera i volonterki koji su ostvarili 300 volonterskih sati samo u ovoj jednoj akciji.

Akcija je organizirana zahvaljujući sredstvima koje je donirala RBA banka povodom obilježavanja 15. godišnjice otvaranja prve njihove poslovnice u Zadru, na čemu smo im izrazito zahvalni. Rezultati volonterskog rada se vide u pofarbanoj ogradi vrtića, ljuljačke i dio fasade. Osim što je okoliš na taj način i estetski uljepšan, ima i edukativnu notu jer će djeca u obojanom svijetu oko njih na ovaj način učiti i o bojama.
U sljedećem tjednu ćemo održati posljednju od tri aktivnosti koja je odgođena - radionicu „Biti volonter" za učenike iz OŠ Sv. Filip i Jakov koji volontiraju u sklopu svog školskog volonterskog kluba.

Ovim putem zahvaljujemo svim volonterima i volonterkama koji su posvetili svoje vrijeme i trud da se zavolontiraju s nama i uljepšaju svijet oko sebe odnosno promijene ga nabolje!

U nastavku donosimo volonterske aktivnosti koje su se dogodile ili još traju na nacionalnom nivou:

U sjevernoj Hrvatskoj već od prvog dana manifestacije provedene su mnogobrojne volonterskih aktivnosti. Udruga IKS iz Petrinje započela je tjedan manifestacije druženjem s korisnicima Doma za starije i nemoćne osobe Petrinja na otvorenom, i to uz kuglanje! Udruga mladih Efekt iz Preloga provela je radionice informatičke pismenosti za Udrugu umirovljenika Grada Preloga, dok je Udruga slijepih SMŽ iz Siska okupila slijepe osobe koje uživaju u knjigama i njeguju kulturu čitanja u Čitateljski klub slijepih, na kojemu su obrađivali unaprijed određena književna djela. U Zagrebu, lokalna podružnica Erasmus studentske mreže (ESN) organizirala je posjet Dječjem domu u Zagrebu gdje su ESN volonteri uz internacionalne studente volontirali i igrali društvene igre s djecom.

Brojne su se aktivnosti proteklih dana događale i na zapadu Hrvatske; Udruga Žmergo volonterskim je aktivnostima proslavila Međunarodni dan bioraznolikosti, volonteri udruga Krila, SMART, Društva povjesničara umjetnosti te učenici OŠ Centar, Graditeljske škole za industriju i obrt te Građevinsko tehničke škole, uredili su prostor ispred triju škola, uz razne radionice, sadnju cvijeća i zabavni program. Učenici Ekonomske škole Mije Mirkovića zavolontirali su se prikupljanjem potrepština za korisnike Socijalne samoposluge Kruh Sv. Elizabete, čiji su ih volonteri pažljivo soritrali i podiijelili svojim korisnicima. Pomoć članovima udruge pružali su volonteri Društva multiple skleroze PGŽ i Mobilni tim za skrb o starijim i nemoćnim osobama udruge Dodir nade iz Kršana, a volonteri Prihvatilišta za beskućnike Ruže Sv. Franje informirali su buduće volontere o tome kako se uključiti u život Prihvatilišta. Volonterski centar Istra i Udruga Zum poučavali su srednjoškolce o volontiranju, dok su volonteri Udruge za mlade Alfa Albona, Labin Art Expressa XXI i Kluba mladih 21 uređivali ljetni kamp za mlade u Tunarici.

Da volontiranjem dijelimo nova znanja i vještine dokazali su nam volonteri udruga Portić, Centar za kulturu dijaloga iz Rijeke, Agora iz Duge Rese, Ženske grupe Korak iz Karlovca, organiziranjem brojnih kreativnih i edukativnih radionica te pomoći u savladavanju školskog gradiva. Volonteri LAG-a Vallis Colapis i Volonterskog centra Kupa predstavili su svoje doživljaje s volonterske razmjene mladih održane u Italiji, a Odbojkaški klub Mladost Duga Resa održao je Mini odbojku za sve.

U južnoj Hrvatskoj zavolontirali su se učenici OŠ Grohote s Otoka Šolte, koji su proveli akciju Velike stvari imaju male početke, kojom su povezali poslovne subjekte lokalne zajednice i učenike OŠ Grohote, njihove roditelje i zaposlenike Škole u zajedničkoj brizi za najpotrebitije stanovnike njihove zajednice. Akcijom je prikupljena odjeća, obuća, igračke, higijenske potrepštine i slatkiši za štićenike Dječjeg doma Maestral.
U najistočnijoj hrvatskoj županiji, Vukovarsko-srijemskoj, PRONI Centar za socijalno podučavanje kroz program Info centar za mlade Vukovar u suradnji s Osnovnom školom Mitnica provode volontersku akciju pod nazivom "Veliki volonteri za Male volontere". Na prvi dan manifestacije učenici su pripremali školsku ogradu za bojanje, a u narednim danima pridružit će im se i volonteri Info centra za mlade koji će im pomoći u samom bojanju. Zajedničkim snagama uredit će i okoliš škole, ukloniti grafite s fasade te oslikati zid školske ograde kako bi učenicima boravak u školskom dvorištu bio ugodniji, a sama škola zadobila ljepši izgled. I grad Županja dobila je ljepši izgled, volonteri Volonterskog centra Vukovarsko-srijemske županije, zajedno uz predstavnike gradskih službi, uređivali su zelene površine grada.

Istok Hrvatske pokazao je i svoju humanost te su volonteri Gradskog društva Crvenog križa Valpovo dijelili pakete hrane najugroženijim skupinama.

Organiziranjem i uključivanjem u razne volonterske aktivnosti usmjerene na poboljšanje kvalitete života, brigu o najranjivijim skupinama, na dijeljenje i učenje novih znanja vještina i poklanjanje našeg najdragocjenijeg resursa - vremena, dokazujemo da volonteri nisu samo pomagači nego pokretači i nositelji pozitivnih promjena. Volontiranje je pravo svakog pojedinca da svojim angažmanom sudjeluje u stvaranju zajednice u kakvoj želi živjeti.

Do kraja manifestacije Hrvatska volontira preostala su još tri dana i još preko 130 aktivnosti koje će se održati diljem Hrvatske i u koje će se uključiti nekoliko tisuća zavolontiranih građana.

Dobro je za tebe, dobro je za druge. Zavolontiraj se!

Hrvatska volontira 2016., u šest dana održavanja, okupila je 3.699 volontera koji su kroz 275 volonterskih akcija, na području cijele Hrvatske, društvu poklonili ukupno 18.250 sati. Za dodatne informacije pogledajte poveznice: Hrvatska mreža volonterskih centara, izvještaj Hrvatska volontira 2016. te film o manifestaciji.