Za natjecanje od tri dana, Grad Zadar je ustupio zadarsku rivu na 15 dana - nekima besplatnog ljetovanja kojem smo i danas svjedočili.

Glavni ulaz na rivu organizatori su zatvorili za one smrtnike kojima je zabranjen ulaz u pješačku zonu. Sudionici UIM Aquabike Grand Prix of Croatia koje je održano od 18. do 21. svibnja, ulaz vozilima je naravno dopušten. U hladu stabala crnika za vozila, ispred mjesto za sunčanje, kupanje. More im je ispred nosa. Na njemu su i dalje raspoređene bove. Rivu obilazi predsjednik Jetski saveza Davor Hundić i daje upute vozačima ili članovima pratnje gdje mogu s vozilima prolaziti, a da ipak ne bi smjeli voziti kamenom šetnicom. Na moru trenira jetski vozač. More se pjeni, buka se diže. Istinski užitak ispijanja kave uz pogled na taj motorni egzibicionizam nad morem.   

Nameće se ono naše pitanje "a ki će to platiti". Kome idu računi za struju i vodu s rive, onečišćenja. To bi trebao biti trošak na račun organizatora. A mjesto na rivi? To je vjerojatno pokriveno kotizacijom koja ide organizatorima natjecanja. Što će dobiti Grad Zadar, a što građani?

Nema odgovora. Ali ima iznenađenja. Doznajemo kako se ovaj vikend održava još jedna utrka. Nitko za to ne zna. Kriva je Turistička zajednica koja nije to oglasila, upire prstom glavni organizator. I on je održao konferenciju za novinare, a nigdje nije najavio dva vikenda. Za tri dana strpljenja građana molio je i gradonačelnik Božidar Kalmeta, koji je istina ustvrdio kako se nešto čudno događa na rivi. Tko li mu je servirao na potpis ovako čudesan događaj od vidljivih i nevidljivih datuma s plakata?