ZADAR - Uz očekivanu pobjedu kandidata HDZ-a u prvom krugu, po čemu su Zadarska županija i Grad Zadar ostali neosvojiva utvrda te stranke, izborni rezultati pokazali su zapravo realno stanje u opoziciji.

U odnosu na prošle izbore, SDP je na ovima podbacio dok je Akcija mladih pojačana s MOST-om kapitalizirala prošli mandat u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini s dvostruko većim brojem glasova. SDP-a na gradskoj razini daleko je lošije prošao nego li na prethodnim izborima, dok je SDP- za Županijsku skupštinu osvojio gotovo isti broj glasova. S tim da je njihova kandidatkinja Renata Sabljar Dračevac na prošlim izborima prošla u drugi krug s županom Stipom Zrilićem koji je osvojio 49. 93 posto glasova. Jučer je osvojila 20.17 posto glasova.   

Nije na odmet podsjetiti kako je na prošlim izborima SDP-ov kandidat Ivo Bilić izborio drugi krug s HDZ-ovim Božidarom Kalmetom. Tada kandidatkinja za zamjenicu, a na ovim izborima kandidatkinja za gradonačelnicu Sabina Glasovac osvojila je 23.16 posto glasova. Premda je taj omjer s Brankom Dukićem, koji je na prvoj objavi startao s 49 posto, Sabina Glasovac je uvjeravala javnost da će biti drugog kruga. Nije ni čudo s obzirom da je Glasovac dobila povjerenje stranke od 150 tisuća kuna za svoju kampanju.

Prema neslužbenim rezultatima, koalicija HDZ-a za Gradsko vijeće Zadra osvojila je 46.4 posto glasova i dobili su većinu od 18 vijećnika, SDP-ova koalicija prošla je s 22.27 poto glasova (na prošlim izborima 29 posto), dok je lista Akcija mladih i MOST-a dobila 13.97 posto glasača. Oni su na prošlim izborima sa 6.69 posto osvojila dva mandata. Sada su došli na pet u Gradskom vijeću te čak osam u Županijskoj skupštini. 

- Mi smo pobjednici na ovim izborima. Uz očekivane rezultate HDZ-a pokazat ćemo da smo jedina oporba. Neće biti lako nama s njima, ali niti njima s nama, kazao je Pupić Bakrač. On je u utrci za župana dobio 12.4 posto glasova.

HDZ-ova koalicija dobila je većinu od 52 posto za županijsku skupštinu u koju ulazi SDP-ova koalicija, zajednička lista Akcije mladih i MOSTA a prag su prošli i Živi zid te MODES.

U samom Zadru, HDZ-ova koalicija osvojila je 46.18 posto vijećničkih mandata, dok je HDZ-ov kandidat za župana Božidar Longin dobio 45.8 posto glasova na 100 posto obrađenim biračkim mjestima.