Ako je suditi prema posljednjoj konferenciji za medije uoči izbora, sazvanoj u zadnji trenutak, HDZ je u Gradu Zadru dobio novog ozbiljnog političkog takmaca.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a i aktualni gradonačelnik Božidar Kalmeta, koji je uzgred budi rečeno na svojim leđima iznio glavninu kampanje ove stranke, oštro se okomio na Most i Akciju mladih.

U proteklim predizbornim utakmicama SDP je bila ekipa sa suprotne strane igrališta. Ovoga puta HDZ je svu verbalnu municiju ispucao prema Mostu i Akciji mladih koji na izbore izlaze sa zajedničkim listama na gradskoj i županijskoj razini.

Glavna poruka Kalmetine pressice, u čijoj su pratnji bili voditelj izbornog stožera za Grad Zadar Šime Erlić, predsjednik Gradskog odbora Joso Nekić i tajnik Županijskog odbora, ujedno i kandidat za dogradonačelnika Grada Zadra Ante Babić, glasi: Most i Akcija mladih su protiv Zadra.

Povod pressice je, kao je kazao Kalmeta u uvodu, izjava jednog od čelnika Mosta Mira Bulja da treba ukinuti sve četiri dalmatinske županije i od toga napraviti dalmatinsku regiju s centrom u Splitu.

- To se samo nadovezuje na politiku Mosta čija je temeljna reforma ukidanje županija i regionalizacija Hrvatske. Suprotno tome naša je politika svih ovih godina jačanje Zadra kao centra županije i protivljenje institucionalnom razvlašćivanju Zadra čije institucije su za vrijeme SDP-ove Vlade otišle iz Zadra. Osim toga Most se u presudnom trenutku, kao partner HDZ-a u Vladi, svrstao uz SDP prihvaćajući njihovu inicijativu za smjenom ministra Zdravka Marića i time pokušao srušiti Vladu čiji je dio, odnosno destabilizirati Hrvatsku. Da stvar bude još gora, njihov je koalicijski partner na razini grada i županije tzv. Akcija mladih, koji niti su od akcije niti su mladi.

Tu započinje Kalmetina paljba:

- U protekle četiri godine u Gradskom vijeću zloupotrebljavali su demokraciju i pretvorili je u političko nasilje. To je bila destrukcija svega što se radilo u Zadru, od plana za razvoj Sveučilišnog kampusa, ŠC Višnjik, Kneževe palače i svih drugih poduzetničkih inicijativa za bolji život građana. Prema tome, glas za Most i Akciju mladih je glas protiv Zadra i svih zadarskih projekata. Njihovi prijedlozi bi unazadili i vratili unatrag sve ono što smo desetljećima gradili do sada.

Uslijedio je vrhunac Kalmetinog istupa, misao koju je ponovio dva puta:

- Prijedlozi ove političke opcije predstavljaju katastrofu za grad Zadar i u tom smislu su negativniji od svih političkih opcija koje su se pojavile do sada u gradu Zadru.

Nakon svega izgovorenog još je jednom, posljednji put prije izbora jer u ponoć započinje izborna šutnja, uputio poziv građanima.

- Izađite na izbore i svoj glas dajte HDZ-u i našim koalicijskim partnerima kao i kandidatima Branku Dukiću za gradonačelnika i Božidaru Longinu za župana jer za nas, u bilo kojoj varijanti, Zadar mora biti centar.