Dani masline su službeno završeni, ali akcije i dalje traju. Nakon što je u dvorištu zadarske Opće bolnice posađena sadnica domaće sorte oblica, sinoć je pokrenuta inicijativa da na sljedećem jubilarnom 20. zdanju ove sve prestižnije manifestacije maslinara i uljara Mediterana, u sklopu Maslinarskog marendina pokrene akcija prikupljanja sredstava za nabavku novog instrumentarija za Odjel kirurgije OB Zadar.

-Lani smo podržali akciju za nabavku uređaja za pregled maternice, ove godine aparata za zračenje, a dogodine ćemo početi prikupljati sredstva za nabavku novih instrumenata neophodnih kirurgiji, rekao je Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora Dana masline.
U dogovoru sa dr. Radom Šakricom i pokretačem Maslinarskog marendina Nedjeljkom Jusupom, Pucar je akciju najavio na sinoćnjem domjenku u Koboni Satra Riva na Puntamici, zahvalivši se sudionicima Dana masline te svim dosadašnjim i budućim donatorima. - Uz natjecateljski i edukativni želimo da naša manifestacija sve više ima i humanitarsni karakter, rekao je Pucar podsjetivši da će se većina maslinovih ulja sakupljena od natjecatelja i ove godine donirati Dječjem vrtiću za djecu s teškoćama u razvoju Latica iz Zadra.

U revijalnom djelu večeri u kuharskom dvoboju snage su odmjerile najbolje plasirane akipe sa Žgvaceta 2017. međunarodnog natjecanja u pripremanju tradicionalnog jela od mlade janjetine s bižima. Prema ocijeni žirija u sastavu Renato Kraljev, Petar Pera, Tamara Šoletić i Edo Majić pobjednički žgvacet ovaj put pripremila je kuharska ekipa Traverše na čelu s novinarom Marijom Vuksanom. Po ocijeni publike i gostiju, među kojima su bili sirar Ivan Gligora, sudac Boris Babić, gospodarstvenik Željko Uzelac, dr. Rade Škarica i drugi poznati Zadrani, pobjedu za svoj žgvacet odnijela je ekipa Trotter.d.o.o odnosno Konoba Stara Riva sa Marijanom Tomcem i Nikolom Katalinićem.

Za jubilarno 20. međunarodno izdanje Dana masline organizatori pripremaju brojne novosti, a očekuje se I rekordan broj uzoraka maslinovih ulja, ne samo iz županija jadranske Hrvatske nego i susjednih zemalja Italije, Slovenije, BiH i Crne Gore.