ZADAR - Maturanti se danas opraštaju od srednjoškolskog obrazovanja na sebi svojstven način, ali po onom što su mogli vidjeti oni koji ih prate godinama, puno mirnije nego prije.

Skupine su prolazile kroz Grad sa zviždaljkama, pjesmom i porukama s majica, kućnim namirnicama a "poljoprivrednici" su u pohod poveli i "kravu muzaru".
Mjesto okupljanje je kao i obično bila zadarska riva. No, danas okupirana motorizacijom i organizacijom jetski natjecanja koje se sa svim sadržajima i smještajem sudionika, udomaćilo na rivi. Sudionici su s čuđenjem promatrali maturante koji su poremetili njihov podnevni odmor. A
maturanti su mogli vidjeti „okupaciju" najvrjednijeg dijela Zadar. .

Ni, policajci koji su vjerno pratili maturante nisu mogli ništa nego se nasmijati kada je uz pratnju harmonike otpjevana „Šuti, samo šuti moj dječače plavi". Iz Policijske uprave dobivamo potvrdu - sve je mirno nema prijava građana niti narušavanja javnog reda i mira.
Obzirom na zauzetost prostora rive, maturantima je preostala oaza oko Morskih orgulja i Pozdrava suncu. Tamo je bilo već viđeno: urnebes mladosti uz malo alkohola, puno brašna i hlađenje usijanih glava u moru.