ZADAR - Posljednjih godina ovo je bila crna točka na Poluotoku koja je eto postala bijela, tako je gradonačelnik Božidar Kalmeta kazao za završetak građevinskih i obrtničkih radova na prostoru budućeg Turističko informativnog centra (TIC).
U to su se uvjerili i zadarski novinari pozvani u obilazak dugo pripremanog projekta u dvorištu koje je blještalo od bjeline novih kamena ploča ( s Brača ili Kanfanara?). Kalmeta je podsjetio i na povijest tog prostora koje je nekad bilo palača Cedulin, a potom Vojna bolnica.-  Sad će biti reprezentativni prostor turističkog Zadra, kazao je direktor TZ Grada Ante Rados koji je preuzeo  vođenje i doveo do završnicu tog projekta od bivšeg direktora Zvonka Šupe. Bivšem direktoru Šupi Kalmeta je javno zahvalio. Nakon otvaranja TIC-a, kojeg je Rados najavio polovicom lipnja, Šupe odlazi sa savjetničkog mjesta direktora TZ Grada na kojem je bio godinu dana.

Projekt TIC-a započeo je prije nešto više od dvije godine. Malo se kasnilo, ali je napravljen veliki graditeljsko -  restauratorsko - konzervatorski podvig za 11.4 milijuna kuna. Dvorište će se koristiti i za ljetna kulturna i zabavna događanja, najavio je Rados. Radi se o površini od 250 metara četvornih. Prizemni prostor od 103 metra četvorna imat će komercijalnu namjenu i u tijeku je natječaj za buduće zakupce, doznalo se od Radosa.
Prema njegovim riječima, TIC će biti jedan "hot spot", odnosno početna točka gdje će gosti moći primiti sve potrebne informacije o Zadru i Županiji.

Gradonačelnik Božidar Kalmeta zahvalio je i svom zamjeniku Zvonimiru Vrančiću koji je vodio pregovore s vlasnicima štandova koji su godinama prodavali u tom derutnom i zapuštenom dvorištu kojeg krasi kao mnoge dvorove na Poluotoku bunarska kruna iz prošlih vremena. Restauratori su je pošteno uredili i izbjelili.
Na pročeljima su postavljeni novi prozori s drvenim okvirima koji izgledaju kao PVC, sok su Stare grilje ostale  na bočnom pročelju kao spomen prošlih vremena. U TIC-u će biti sjedište gradske ali i županijske turističke zajednice.