Odlukom Ustavnog suda za sad je izbjegnut najveći predizborni skandala na zadarskom području, da se iz utrke za Općinsko vijeće sv. Filip i Jakova trajno ukloni lista HDZ-a zbog prebivališta.

Nakon što je Županijsko izborno povjerenstvo skinulo tu listu po prigovoru SDP-a i MODESA, Ustavnom sudu se požalio Županijski odbor HDZ-a. Sporno je bilo prebivalište jedne kandidatkinje, koja nije imala prebivalište na području općine sv. Filip i Jakov u trenutku predaje liste, već je informatički sustav APIS pokazao da je ona prijavljena u Zadru, podsjetio je predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva, viši sudski savjetnik Denis Klarendić.
Sudci Ustavnog suda, čiji je član i Zadranka Ingrid Antičević Marinović, donijeli su odluku po kojoj se ta lista vraća u utrku s tim da se sporna kandidatkinja mora zamijeniti s novim kandidatom, što je već i učinjeno. Oni svoju odluku baziraju na propustu Općinskog izbornog povjerenstva.
Međutim, sudac Ustavnog suda Andrej Abramović nije se složio s njihovom odlukom i dao je izdvojeno mišljenje koje je i argumentirao.
On se ne slaže s navodom svojih kolega da su iz Općinskog izbornog povjerenstva morali upozoriti na nepravilnost, jer čemu onda ovjerene izjave kod javnog bilježnika o prebivalištu, pita sudac Abramović. Lista je predana 8 sati prije roka a informatički sustav je signalizirao nepravilnost kod prebivališta kandidatkinje 3 sat i 56 minuta prije isteka roka 4. svibnja u ponoć. Što je Općinsko izborno povjerenstvo tu moglo učiniti, pita se sudac Ustavnog suda.

- Mi uvodimo odgovornost kontrolora, umjesto odgovornosti kontroliranog, ističe sudac Anramović pozivajući se na, kako je napisao vrlo jednostavne i jasne odredbe Zakona o lokalnim izborima (u kojem prema navodu suca nema ništa o APIS-u). Na isti način mogli bismo policijsku spriječiti za neku kaznu jer je nije spriječila, slikovit je sudac.
Njegov glavni zaključak je suprotan odluci Ustavnog suda da se lista HDZ-a legalizira s novim kandidatom jer za to prošao zakonski rok i više nije moguće po zakonu mijenjati kandidata. Sudac Andrej Abramović u svom mišljenju smatra kako nije trebalo poništiti već donesenu odluku Županijskog izbornog povjerenstva o proglašenju liste HDZ-a protivnu zakonskoj odredbi.
Upravo na to izdvojeno mišljenje suca Ustavnog suda pozvao se MODES i podnio Općinskom izbornom povjerenstvu prigovor na vraćanje liste HDZ-a u igru s novim kandidatom.

Sporenje se nastavlja, vrijeme izmiče, ali sve to neće utjecati na provedbu izbora, kazao je predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva, sudac Klarendić.