ZADAR - Od zamjenika ravnatelja bolnice dr. Edi Karuca dobili smo očitovanje o tome zašto je objavljena „Usluge ustupanja radnika od strane agencije za privremeno zapošljavanje u vrijednosti od 150 tisuća kuna".
Iz njega proizlazi da je na snazi „odluka o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama, te naputak Ministarstva zdravstva, zabavljanje pomoćno - tehničkih poslova, što se može povjeriti vanjskim pružateljima usluga u za to predviđenim okolnostima".
To bi doista bio outsourcinga u javnom sektoru, kojim se pod uvjerenjem u racionalizaciju troškova privatnicima prepušta djelatnosti čišćenja, kojeg je najavila Milanovićeva Vlada. Takav ugovor, neslužbeno doznajemo u zadarskoj bolnici, u ožujku prošle godine potpisala je sanacijska upraviteljica Andrijana Bedalov. U srpnju prošle godine, novi je ravnatelj bolnice objavio javno nadmetanje za prijem tri spremačice i trojice pomoćnih radnika na određeno vrijeme.
Sada se opet angažira agencija za spremačice. Zamjenik ravnatelja to objašnjava ovako:
Radi što veće transparentnosti u poslovanju Opće bolnice Zadar odgovaramo tako da otklonimo sve nedoumice oko angažiranja Agencije za privremeno zapošljavanje. Opća bolnica Zadar je vodeći računa o svojim zaposlenicima i mogućnostima ostvarenja njihovih prava koji su zajamčeni zakonskim i podzakonskim aktima, kao i zbog potrebe organizacije rada i neometanog izvršenja poslova, u ovom slučaju odlučila iskoristiti ovu mogućnost i vanjskom pružatelju usluge povjerila obavljanje navedenih poslova.
Pri tom smatramo kako moramo naglasiti da je postupak javne nabave proveden sukladno Zakonu o javnoj nabavi, vrlo transparentno i jasno o čemu svjedoče i objave Odluke, te objava Poziva i dokumentacije na našim web - stranicama. Isto tako želimo Vam pojasniti da se radi o predlošku koji je u uporabi temeljem naputka Ministarstva, navodi se u odgovoru kojeg potpisuje dr. Karuc.