ZADAR - Mi smo prirodna koalicija, jer smo svojim aktivnostima na lokalnoj i nacionalnoj razinu otvoreno ukazivali na najveće probleme i tražili promjene, rečeno je na današnjoj prvoj konferenciji za novinare kandidata MOSTA i Akcije mladih.

Program za lokalne izbore predstavili su u svom izbornom stožeru (privremenom sjedištu MOST-a jer Akcija Mladih nije unatoč traženjima, nikada nije dobila gradski prostor) kandidati za gradonačelnicu Marjana Botić te njezini zamjenici Stipe Bjeliš i Ante Rubeša kao i kandidat za župana Marko Pupić Bakrač. Njihovo zajedničko polazište je demografska obnova zato su program nazvali Deklaracija zadarskog preporoda.

1. Briga za čovjeka, obitelj i obrazovanje
2. Razvoj gospodarstva i zapošljavanje
3. Reorganizacija i racionalizacija gradske uprave
4. Reorganizacija i racionalizacija rada tvrtki u vlasništvu Grada Zadra
5. Strategija razvoja sporta
6. Uključivanje građana u procese odlučivanja
7. Kapitalne investicije

 

- Moramo napraviti radikalni zaokret u upravljanju Gradom, istaknula je Marjana Botić. Zadar je peti grad po veličini a sedmi po prihodima. Zato Zadar gubi status centra i mogu se s nama loptati kako žele. Nakon 27 godina želimo promijeniti ovu vlast i naš program u šest točaka je na to usmjeren. Nećemo koalirati ni s HDZ-om niti sa SDP-om. Mi želimo manjinsku vlast, što znači u Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu premjestiti donošenje odluka. Građani moraju preko nas odlučivati, a ne da se odluke siluju i nameću. Jer nije svaka investicija dobra, a najmanje ona gdje su na ruševinama zadarskih tvornica, izgrađeni pusti stanovi, kazala je kandidatkinja za gradonačelnicu Zadra.

Da MOST prvi put izlazi na lokalne izbore u cijeloj Hrvatskoj, podsjetio je Bjeliš kao i tvrdnju da je Akcija mladih do sada bila jedina oporba u Gradu Zadru.
Kako dolazi iz školstva, Bjeliš se referirao na najavu u kampanji kako će gradnja škole na Novom Bokanjcu omogući svim osnovcima nastavu u jednoj smjeni. To nije moguće, jer imamo nekoliko škola gdje se radi u tri smjene pa je realno da se iduće četiri godine to svede na dvije smjene, ustvrdio je Bjeliš. On se zalaže za besplatne treninge koje će imati svi osnovci, a na da zbog plaćanja roditelji djeci moraju odricati važan sportski razvoj.
U njihovom izbornom programu najavljeno je da će cijene vrtića biti prepolovljene na 350 kuna,  davat će se besplatni udžbenici, povećat će se stipendije i porodiljne naknade, socijalne potpore kao i olakšice za razvoj gospodarskih djelatnosti.
Racionalizacija gradske uprave ne znače otkazi, jer kako je naveo Rubeša u gradskoj upravi ima kvalitetnih ljudi koji ne mogu doći do izražaja od politički podobnih pročelnika. Među kojima ima i nekoliko kvalitetnih, ali preustroj gradske uprave kao i racionalizaciju u gradski poduzećima umjerit ćemo na pojedinačnu odgovornost i veću učinkovitost, kazala je Botić.

Marko Pupić Bakrač je uz povećanje porodiljnih naknada, uvođenje majki odgajateljica, poticaja za razvoj poljoprivrede i stočarstva u Županiji koja  i nema puno nadležnosti, istaknuo je potrebu gradnje podmorskih tunela. Ne bi to bili lebdeći tuneli kakakve uoči svakih izbora najavljuju iz Županije. Za projekt gradnje niti pet kilometra tunela kroz koje bi išla i vodovodizacija otoka, mogu se dobiti novci iz EU fondova, tvrdi Pupić Bakrač.