Zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta sazvao je u srijedu konferenciju za medije, ali ne kao gradonačelnik već u ulozi predsjednika Županijskog odbora HDZ-a. Povod - izjave šefa SDP-a Davora Bernardića i kandidata stranke koji su u utorak u Zadru poručili da je "vrijeme da Zadar konačno počne disati".

- Ova je konferencija odgovor na tu floskulu i neistine SDP-a. Odgovorno tvrdim suprotno - Zadar ne diše jedino kad je SDP na vlasti. Od njihovog dolaska na vlast u Zadru se dogodilo puno lošega, poručio je Kalmeta.

Za vrijeme njihove Vlade, poručuje Kalmeta, zaustavljeni su brojni zadarski projekti.

- Krenimo od luke Gaženica, koja je bila praktički već bila gotova, samo je trebalo napraviti terminal po projektu Nikole Bašića. Tvrdili su da je to nenormalan i nepotreban projekt. Uvidjevši ipak snagu argumenata i potrebu Hrvatske za takvom lukom, krenule su drugačije izjave. Namontirali su kućicu i tu potrošili novce, ukinuli projekt Nikole Bašića i naručili novi. Luka Gaženica mogla je već danas biti u punoj funkciji. Četiri godine nisu mrdnuli oko Centra Mocire. Nije ih bilo briga niti su bili sposobni. Mi smo to sada u par mjeseci riješili. Zatim, što se tiče bolnice, SDP-ova sanacijska upraviteljica Andrijana Bedalov tvrdila je da Poliklinika Zadru ne treba i da tu zgradu treba prodati. A sada će ona do 15. lipnja biti gotova, a HDZ-ov ministar Nakić osigurao je sredstva za njezino opremanje. Također, osigurao je novce i za izgradnju nove zgrade Onkologije. Za ŠRC Višnjik formirana je komisija u kojoj je sjedilo 5 ministara SDP-ove Vlade koji su trebali utvrditi kako je to nepotreban projekt i kako donacije za izgradnju treba ukinuti. Za vrijeme njihove Vlade nije napravljen metar rive, ceste, nije bilo ulaganja u škole, kulturu. Da su bili sposobni, škola na Novom Bokanjcu bila bi gotova, prozvao je SDP-ovce Kalmeta.

Dodao je kako su nizom zakona dopustili tihu regionalizaciju kojom je Zadar izgubio centre institucija. 

- Umjesto druge ruke Zagrebu, Zadar je postao treća ruka. Četiri godine SDP je gušio ovaj grad, a sve to uz potporu i kimanje glavom lokalnih SDP-ovaca. Gledali su kako ga se guši, a danas govore kako mu treba zraka. No, grad je izdržao, održao se niz projekata, prvenstveno zbog ljudi za koje i ti projekti i jesu namijenjeni. Odlaskom SDP-a s vlasti Zadar je prodisao. Ne želim ni pomisliti što bi se dogodilo s gradom da ti "kimavci" dođu na vlast, rekao je Kalmeta nazivajući odnos SDP-ove Vlade prema Zadru "neprijateljskim".