ZADAR - U Glasniku je objavljena najnovija odluka o zakupu javne površine, koja se određuje kao prostor kojim upravlja Grad Zadar.

Iako je javni prostor česta nedoumica u praktičnoj primjeni, on se definira kao ulice, ceste, trgovi, javni prolazi (kroz zgrade i između zgrada i drugi otvoreni prostori ispred zagrada), mostovi, pothodnici, nathodnici, nogostupi i javne zelene površine. Nadzor javne površine pripada komunalnim redarima.

Javna površina, na kojoj Grad Zadar ubire najam kao prihod gradskog proračuna, podijeljena je u četiri zone plus ekstra zonu.
U nju spada Narodni trg, Kalelarga do Prolaza Dragutina Parčića i područje Foruma. Prva zona je ostatak MO Poluotoka te ulice uz obalni pojas, dok su u drugoj zoni Brodarica, Arbanasi, Jazine I, Voštarnica. U trećoj zoni su svi ostali, prigradski dijelovi Zadra, a u četvrtoj otoci koji spadaju pod Grad Zadar.
Shodno zonama, Grad Zadar određuje i visinu zakupa za postavljenje ugostiteljskih terasa. U ekstra zoni, tijekom sezone od 1. lipnja do 30. rujna, metar četvorni zakupa naplaćuje se 92, u prvoj zoni 85, u drugoj 64, u trećoj 51, dok je na otocima to 31 kunu za kvadrat.
Tijekom zimskog perioda, cijena pada za ekstra zonu na 73 kune, prvu 68, drugu 52, treću 41, a četvrtu 24 kune po metru četvornom.
Kako bi ugostitelji držali svoje terase cijelu godinu, Grad im daje pogodnost, tako da se u ekstra zoni kvadrat u tom slučaju plaća 62 kuna, u prvoj 57, u drugoj 43, trećoj 34, a na otocima 21 kunu.

Cijena za štandove na Forumu je 40 tisuća kuna za cijelo razdoblje od Uskrsa do kraja listopada. Među sezonskim cijenama najma javne površine ističe se najveća od 23 tisuće kuna za postavljenje stalka za prodaju umjetničkih slika.
Za sve one reklame i kozliće koje većina ugostitelja, a osobito trgovaca stavljaju ispred ulaza, plaćaju tek 100 i 150 kuna mjesečno.
U najnovijem cjeniku Grada Zadra nema odredbe za najam dijela rive, na kojem je ovih dana postavljen luna park, jer postoji mogućnost neposrednog zakupa.
Za kioske i druge montažne objekte, postavljanje na Poluotoku i MO Jazine mjesečno je 144 kuna po četvornom metru, dok u ostalim dijelovima Grada, taj zakup iznosi 108 kuna.