Čitatelji portala 057info poslali su nam fotografiju kipa Špire Brusine na zadarskoj rivi koju su oskrvnuli vandali.

Velikom zadarskom znanstveniku i zoologu svjetskog glasa "pametan" netko napisao je je ustaško slovo "u" na čelo.

Sigurno je u pitanju netko tko je "znao" da je Brusina 1. srpnja 1868. počeo istraživati morsko dno u zadarskoj gradskoj luci pa se taj datum smatra rođendanom hrvatske biologije mora ili da je slavni prirodoslovac bio prijatelj i sa samim Darwinom.

Autor dodatka na umjetničko djelo akademskog kipara Ratka Petrića mora da je "znao" je da se Brusina tijekom svoje znanstvene karijere bavio sustavnim izučavanjem živih i izumrlih mekušaca, ptica i sisavaca. Ma, "znao" je ovaj "umjetnik" da je Petrić autor kipa Krešimiru Ćosiću postavljenom ispred dvorane koja nosi ime ovog košarkaškog velikana na Višnjiku, kipa prvog hrvatskog predsjednika dr Franje Tuđmana u Diklu i šesnaest bisti istaknutih Zadrana u perivoju Gospe od zdravlja. Sve to, siguno ga je navelo da baš Brusini na čelo upiše slovo "u".

Postoji i drugo objašnjenje, a ta je da je riječ o nekulturnoj i neobrazovanoj jedinki koja ne razumije i ne voli svoj grad i svoju domovinu, ali takvih u Zadru nema, posebno među onima kojima abeceda započinje slovom "u".