Velika većina maslinara koji su sudjelovali na 19. međunarodnoj manifestaciji Dani masline, koja je sinoć završena dodjelom medalja i priznanja u JK Uskok na Vitrenjaku, može biti zadovoljna kvalitetom svojih ulja.

Ostali bez medalja

Od 210 uzoraka pristiglih na ocijenjivanje iz svih hrvatskih jadranskih županija, ali i iz Slovenije i Crne Gore, čak 179 ulja su ekstradjevičanska, 25 je u kategoriji djevičanskih i 6 lapante. 

Potonjih 31 ostali su bez medalja, a lapante imaju takve mane da nisu ni za upotrebu u ljudskoj prehrani.

- Radi se o zanemarivom broju uzoraka. Svega pet ih nije zadovoljilo kriterije kemijske analize, a najčešće mane su užeglost i „salamura", znači ulja iz maslina koja su prije prerade držana u moru, kaže Anita Peraić, voditeljica Profesionalnog panela zadarskog Zavoda za javno zdravstvo čiji članovi su puni mjesec dana ocjenjivali pristigle uzorke, a uzorci su zaprimani izravno od zainteresiranih maslinara, iz njihovih konoba i spremnika. - Jedino mi uzorkujemo ulja izravno od maslinara i na takav način izbjegavamo moguće „muljanje" kod predaje uzoraka, a omogućava i objektivnije ocjenjivanje, ističe Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora masline.

Tajna uspjeha obitelji Strpić

Naravno, na kraju najviše razloga za zadovoljstvo imaju šampioni, a to su OPG Gordane Strpić iz Biograda na moru u kategoriji otvorenih ulja i OPG Lupić iz Bala u Istri koji su pobjednici u kategoriji pakovina.

- Znali smo da imamo kvalitetno ulje, ali šampionsku titulu nismo očekivali, izjavila je Gordana Strpić neposredno nakon što je iz ruku preuzela plaketu i veliki šampionski pehar.
Strpići u svom masliniku u Vrani imaju 150 stupi maslina o kojima skrbe supružnici Gordana i Zlatko te kćerka Iva. Radi se uglavnom o domaćim sortama. Više od trećine su oblice, a tu su i lastovke, drobnice, buže, lastovke, istraske bjelice, plavice...

- Pobrali smo u pravo vrijeme, plod je bio zdrav, preradili ga u uljari Nadin i to je - to, kaže Gordana Strpić, ne krijući zadovoljstvo uspjehom, koji je tim veći jer je njihovo ulje ocijenjeno s maksimalnim brojem bodova - 100 od mogućih 100, što znači da je ulje gotovo savršeno. Podsjetimo, Strpići su nedavno na Festivalu ulja u Ankaranu kod Kopra u Sloveniji sa svojim uljem pobjedili u kategoriji sorte oblica, a na Danima masline u Zadru prije četiri godine također su osvojili titulu šampiona.

Ove godine konkurencija je bila puno jača, kaže Gordana, jer se u kategoriji otvorenih natjecalo čak 149 ulja.

Najbolje pakovine iz Bala

U kategoriji pakovina, znači ulja koja su na tržištu, od 65 koliko ih je bilo u konkurenciji, kao nabolje ocjenjeno je ulje OPG Lupić iz Bala.

- Osvojili smo dosad puno medalja i titula , ali biti najbolji u Zadru poseban je gust, nisu krili zadovoljstvo Elena i Vedran Lupić koji na području Bala imaju 1800 stupi maslina na 19 hektara.Radi se o starim, do prije 10-ak godina napuštenim maslinicima koji su u potpunosti obnovljeni, a prevladavaju autohtone istarske sorte: buža, puntoža, rožinjola, negrolina. Tereni su na nadmorskoj visini od 60-90 metara s pogledom na Brijunsko otočje. O kakvoći ulja govori i podatak da je OPG Lupić uvršten u eno-gastro vodič kroz Istru, kao i u vodič najboljih svjetskih ekstra djevičanskih ulja poznatog Marca Oreggie "FLOS OLEI".

Najbolje uljare i udruge

Na 19. izdanju Dana masline dodjeljena su priznaja uljarama u kojima je prerađeno šampionsko ulje. U kategoriji otvorenih ulja to je Uljara Nadin vlasnika Željka Vrsaljka, a u kategoriji pakovina Uljara Nonno Bruno iz Banjola u Istri.

Po prvi put nagrađena i najbolja maslinarska udruga, na temelju prosjeka tri najbolja rezultata njezinih članova, titula je pripala istarskoj udruzi Ulika iz Medulina. Sve u svemu Istrijani su i na ovogodišnjim Danima masline briljirali, osvojili najviše titula, ali su uz Zadarsku županiju, sudjelovali s najviše svojih ulja (40) od svih drugih jadranskih županija.

Sve u svemu i ovaj put se potvrdilo da su Dani masline u stalnom usponu, kao u natjecateljskom, tako i u edukativnom i zabavnom smislu.

Otvoren matičnjak izvornih sorti

Tijekom dvodnevnog trajanja jedan događaj je sustizao drugi, od humanitarnog maslinarskog marendina i okruglog stola na kojemu su znanstvenici, stručnjaci i maslinara raspravili najaktualnije teme do stručnog izleta na otok Ugljan gdje je, uz pokaznu rezidbu u tamošnjim maslinicima, svečano otvoren jedinstveni matičnjak sa 60 autohtonih sorti maslina. - Ovim projektom otoku Ugljanu vraćamo što je nekad imao, a imao je svoj brend liburnsko ulje koje se proizvodilo u Mulinama prije 2.000 godina izvozilo u Rim pod nazivom "oleum liburnicum". Željeli bismo da se ovaj projekt izvornih sorti proširi na cijelu jadransku Hrvatsku, dosad su ga prepoznali Istra i otok Ugljan, rekao je Đani Benčić, profesor zagrebačkog Agronomskog fakulteta koji je sa pročelnikom Zadarske županije Danielom Segarićem, otvorio ovaj jedinstveni matičnjak na Ugljanu.