Intoniranjem himne Lijepa naša u izvedbi učenice glazbene škole Blagoje Bersa Tene Milinčić, počelo je otvaranje 19. Međunarodne manifestacije Dani masline 2017, koji se u petak i subotu održavaju u Zadru i na otoku Ugljanu. 

Na otvaranju u Gradskoj loži, koja je bila pretjesna za sve koji su htjeli sudjelovati na ovom događaju, nazočne je pozdravio Predsjednik Udruge prehrambenih tehnologa biotehnologa i nutricionista Zadarske županije Benito Pucar, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora ove sve prestižnije manifestacije maslinara i uljara

- Ove godine pristigao je rekordan broj uzoraka ulja iz svih hrvatskih jadranskih županija, ali i inozemstva iz Slovenije I Crne Gore istaknuo je Pucar.

Manifestaciju je u ime grada Zadra pohvalio i Zvonimir Vrančić. Potom je uslijedila dodjela nagrada i priznanja Hrvatske voćarske zajednica. Plakete doprinos razvitku hrvatskog voćarstva uručene su Nedjeljku Jusupu, uredniku Plodova zemlje i mora Zadarskog lista, Mirti Milas urednici Emisije za selo i poljoprivredu Hrvatskog radija te proizvođačima trešanja u Ninskim Stanovima Branimiru Kardumu I Marinu Šari. Priznanja laureatima dodjelio je dr. sc. Predrag Vujević - tajnik savjeta Hrvatske voćarske zajednice.

Potom su dodijeljena i godišnja priznanja i nagrade Dana masline 2017 . Priznanje „Dr. sc. Ante Medin" za znanstveni doprinos u masllinarstvu i uljarstvu Prof. dr.sc. Mirjani Herak Ćustić uručio je Benito Pucar,. Priznanje „Stanko Ožanić" uzornom maslinaru Marinu Senkiću uručio je Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije. Priznanje „Maslinarsko srce" Josipu Kolegi za osobito postignuće u maslinarstvu i uljarstvu uručio je Ivica Katić pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i obrtništvo Grada Zadra. Priznanje „Maslinarska nada" mladom Josipu Pavlici za postignute uspjehe u praktičnom maslinarstvu i u školovanju na Sveučilištu uručila je doc. dr. sc. Bosiljka Mustać, pročelnica odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru. Priznanje "Zlatno maslinarsko pero" mr. sc. Marijanu Tomcu za medijsku afirmaciju mslinarstva uljarstva uručio je Nedjeljko Jusup, član organizacijskog odbora Dana masline i predsjednik Ocjenjivačke komisije za godišnje nagrade i priznanja Dana masline.

U ime nagrađenih zahvalila se sveučilišna profesorica Mirjana Herak Ćustić. - Zadar i zadarska regija imaju veliki potencijal za još bolji razvoj maslinarstva u uljarstva, rekla je profesorica Herak Ćustić.Čestitajući maslinarima i nagrađenima ovogodišnje 19. Izdanje Dana masline otvorio je zadarski dožupan Božidar Longin.

Nakon svečanog otvaranja u Gradskoj loži program Dana masline nastavljen je u galeriji Kalelarge i u Callegru gdje je upriličen Maslinarski marendin. Zbog kiše ove godine moralo se odustati od priredbe na otvorenom odnosno na Forumu gdje je Marendin održan prošlu godinu. Callegro je bio pretijesan za sve koji su htjeli kušati tradicionalna jela, sljubljivanje sira, vina i ulja. Više od 500 porcija variva od orza, leće i slanutaka koje za ovu prigodu pripremio poznati zadarski kuhar Renato Kraljev sa učenicima Hotelijersko- ugostiteljske i turističke škole, planulo je za nepuni sat. Posjetitelji su kušali sir Sirana Gligora, ulje Uljare Predovan iz Vrsi, vina Masvin, Kraljevskih vinograda, Udruge vinogradara i vinara Nadin, Vinarije Biograd na moru, Darija Buljata, Degarra.. U zabavnom djelu programa nastupila je klapa Zadarski kantuni te KUD Podgorac iz Starigrada, a program je vješto vodio Nenad Marčina.

Razlog velikog interesa je i taj, što uz gastronomski, ova manifestacija ima i humanitarni karakter. Dobovoljnim prilozima posjetitelja za konzumirana jela i pica prikupljenim tijekom Maslinarskog marendina namjera je podržati nastojanja Lige protiv raka i Onkološkog odsjeka Opće bolnice Zadar u prikupljanju srestava za kupnju aparata za zračenje neophodnog u liječenju onkoloških bolesnika.

Napeto na okruglom stolu

Nakon marendina, oni koji žele saznati više uputili su se prema Novom kampusu zadarskog Sveučilišta gdje su znanstvenici i stručnjaci na okruglom stolu iznositi najnovije spoznaje, ali i odgovarali na pitanja maslinara o problemima praktičnog maslinarstva i uljarstva.
-Bilo je napeto, kaže i magistar Marijan Tomac, moderator koji na svoj dinamičan i polemičan način vodio „sučeljavanja" vitezova okruglog stola -znastvenika, stručnjaka i zainteresiranih mslinara.

U subotu žgvacet na Ugljanu

U subotu Dani masline Dani masline "sele" na otok Ugljan gdje će sudionici u sklopu stručnog izleta, uz terensku nastavu rezidbe maslina, nazočiti i otvaranju matičnjaka, poslušati zanimljivo predavanje Mladena Lucina o proizvodnji maslinovog ulja pod brendom Oleum Liburnicom. Veliko zanimanje pobuđuje i 2. Međunarodno natjecanje u kuhanju Žgvaceta - tradicionalnog jela od mlade janjetine s bižima i krumpirom, koje će se odvijati u Sutomiščici na Ugljanu.

Krešendo je u subotu navečer za kada je u restoranu i na teresi JK Uskok na Vitrenjaku zakazana dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja i proglašenje Šampiona. Nakon toga večera i druženje uz živu glazbu