U petak počinju 19. Dani masline, tradicionalna manifestacija u organizaciji Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije.
Specifičnost zadarske maslinarske manifestacije je uzorkovanje ulja direktno kod proizvođača. Članovi Udruge zavirili su u svaki podrum, konobu i od zainteresiranih maslinara prikupili uzorke ulja i to ne samo u Hrvatskoj, već i u Sloveniji, Italiji i Crnoj Gori.
– Manifestacija ima međunarodni, stručni, natjecateljski i humanitarni karakter. Prepoznati smo po tome što se uzorci ne dostavljaju u Zavod za javno zdravstvo, već se uzorkovanje vrši izravno na terenu. Skup je to proces i bez podrške Županije i Grada ne bi mogli to provesti na ovakvoj razini, poručio je Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora ove sve prestižnije manifestacije.
Pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Danijel Segarić iz programa je istaknuo otvorenje Matičnjaka izvornih maslina na Ugljanu kao dobar korak u stvaranju sorte po kojoj će zadarski maslinari biti prepoznati.
Ove godine je na Dane masline pristiglo rekordnih 211 uzoraka.
– Maslinari mogu biti zadovoljni rezultatima. Kao i prošle godine 85% ulja je ekstradjevičansko, 12% djevičansko, a 3 % nije zadovoljilo kriterije, odnosno ispalo je nejestivo. Ulja su harmonična, osjeti se pak malo smanjenje voćnosti uslijed jako niskih temperatura u siječnju, otkrila je Anita Peraić.
Svečano otvorenje Dana masline održat će se u petak u 11 sati u Gradskoj loži kada će se dodijeliti i godišnja priznanja. Priznanje “Dr. sc. Ante Medin” pripalo je Mirjani Herak Čustić zbog znanstvenog doprinosa u maslinarstvu i uljarstvu, dok je priznanje “Stanko Ožanić” za uzornog maslinara dobio Marin Senkić. “Maslinarsko srce” predstavlja Josipa Kolegu, “Maslinarska nada” je Josip Pavlica, dok je “Zlatno pero” pripalo Marijanu Tomacu.
Nakon svečanosti, program se nastavlja na Forumu gdje se održava tradicionalni Maslinarski marendin – humanitarna akcija za kupnju uređaja za zračenje.
– Vakula je rekao da će kiša, no mi smo pronašli rješenje i za to. U suradnji s Turisthotelom, marendin će se u slučaju lošeg vremena premjestiti u prostorije Callegra. Pripremljeno je 500 porcija variva od orza, leće i slanutaka. Tko ne dođe, pokajat će se, pozvao je Zadrane na humanitarnu degustaciju Nedjeljko Jusup.
Program je obogaćen i predavanjima stručnjaka – u petak od 15 do 18 sati na Novom kampusu zadarskog Sveučilišta održat će se čak četiri okrugla stola.
Subota je rezervirana za stručni izlet na otok Ugljan. Izlet obuhvaća razgledavanje Olive Island Marine, svečano otvorenje Matičnjaka te natjecanje u kuhanju žgvaceta u kojem sudjeluje 10 ekipa, naveo je Ante Župan koji je u ime Općine Preko izrazio zadovoljstvo suradnjom.
I ove godine nagradit će se maslinari s najboljom kvalitetom maslinovog ulja. Proglašenje Šampiona je na rasporedu u subotu u 18 sati u Jedriličarskom klubu Uskok na Vitrenjaku.
Program pogledajte u nastavku, a više informacija potražite na linku.
PROGRAM
Petak – 28.04.2017.
11:00 – 11:30 Gradska loža, Narodni trg
Svečano otvaranje
Dodjela plaketa Hrvatske voćarske zajednice
Dodjela godišnjih nagrada i priznanja Dana masline
11:30 – 14:00 Forum – Poljana Ivana Pavla II
Maslinarski marendin
Humanitarna akcija u suradnji s udrugama Liga protiv raka Zadar, Liga protiv raka Dubrovnik i Liga protiv raka Korčula za Opću bolnicu Zadar. Skupljanje novčanih priloga za kupnju uređaja za zračenje. Vođene degustacije maslinovih ulja. Sljubljivanje maslinovog ulja, sira i vina.
Zabavni program uz klapsku pjesmu.
15:00 – 18:00 Multimedijalna dvorana Sveučilišta, Novi kampus, dr. Franje Tuđmana
Stručne teme o maslinarstvu i uljarstvu
Okrugli stol – Dinamika ishrane maslina na kršu sa i bez navodnjavanja
Sudjeluju: Prof. dr. sc. Mirjana Herak Čustić – Agronomski fakultet Zagreb, Milica Sekulić, Unichem Agro d.o.o.
Okrugli stol – Štetočinje masline i njihov utjecaj na urod i kvalitetu ulja
Sudjeluju: Dr. sc. Mario Bjeliš – HCPHS Odjel za zaštitu mediteranskih kultura
Okrugli stol – Gusta sadnja maslina u agroekološkim uvjetima hrvatskog mediterana
Sudjeluju: Dr. sc. Frane Strikić – Institut za Jadranske kulture i melioraciju krša, Dr. sc. Predrag Vujević, HCPHS Zavod za voćarstvo, OPG Đurica Ivica, Pandora d.o.o.
Okrugli stol – Stavljanje maslinovog ulja na jedinstveno tržište EU.
Sudjeluju: Dr. sc. Jelena Đugum, pomoćnica ministra Uprava kvalitete hrane i fitosanitarne politike
Moderator: mr. sc. Marijan Tomac
Subota – 29.04.2017.
09:30 – 17:00 Stručni izlet na otok Ugljan
09:30 Polazak broda Barba Ive, Jedriličarski klub Uskok, Vitrenjak
10:00 Dolazak u Sutomišćicu, – Olive Island Marine, razgledavanje, aperitiv.
10:30 Ugljan – Svečano otvorenje Matičnjaka izvornih sadnica maslina Zadarske županije – Projekt Zadarske županije, Općine Preko i Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Sutomišćica, početak natjecanja u kuhanju Žgvaceta
12:00 Sutomišćica, posjet OPG-u Otavijević – prikazno orezivanje i cijepljenje maslina, mr. sc. Marijan Tomac, Šime Marcelić, mag. ing. agr.
14:00 Sutomišćica, ručak u središtu mjesta.
15:00 Sutomišćica, proglašenje pobjednika u kuhanju žgvaceta.
17:00 Olive Island Marine, polazak brodom Barba Ive za Zadar, Jedriličarski klub Uskok, Vitrenjak.
18:00 Jedriličarski klub Uskok, Vitrenjak
Dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja
Proglašenje Šampiona