ZADAR - Uređenje privatnog parkirališta unutar parkinga uz drevni Forum, kojeg već godinama koriste stanari okolnih zgrada, doveo je do pobune pojedinih građana koji, nakon što su tražili zaštitu komunalnih službi, obratili su se medijima.

Na teren su izašli komunalni redari kao i konzervatori. Jedino što se moglo utvrditi jeste da se parkiralište radi na privatnom vlasništvu, vraćenom u postupku denacionalizacije. Prije četiri godine jedna je zadarska agencije za promet nekretnina oglasila prodaju tada pet razdvojenih parcela za parkiralište po ukupnoj cijeni od 14 tisuća eura. To je gotovo polovica od postojećih deset parcela na kojima su nekad bile kuće. Stoga se u Prostornom planu Grada Zadra to vodi kao izgrađeni dio građevinskog područja, a nikada nije donesen provedbeni plan o namjeni te neuređene površine u srcu Poluotoka. Nova je vlasnica očito objedinila te parcele u dvije veće, ukupne površine 160 kvadrata.

Na ostalima parcelama, prema ZK izvacima vlasništvo je upisano na Skupštinu općine Zadar, što znači da su u postupku denacionalizacije ili Republika Hrvatska. Što je tu javna površina i trebali li Grad pitati za suglasnost za parkiralište, pitali smo pomoćnika pročelnice za komunalne poslove Antu Babića. - Tamo gdje je upisan Grad Zadar ili RH smatra se javnom površinom. Grad Zadar, konkretno za taj prostor nije odredio kao parkiralište niti prije, a niti sada nema nikakve nadležnosti. Samo konzervatori tamo trebaju dati i kontrolirati propisane uvjete. U slučaju da vlasnik terena namjerava naplaćivati parkiralište onda je on dužan Gradu Zadru dostaviti tehničke uvjete za parking (pristup i prometna regulacija) kao i cjenik na koje se onda daje suglasnost i objavljuje to u Glasniku, kao službenom listu Grada Zadra, pojasnio je Babić.

Kakvi su god planovi vlasnice terena, stanari u Ulici Grgura Mrganićana na to ne mogu utjecati. Dio njih je povezao kako će to parkiralište biti namijenjeno gostima budućeg hostela u kući Rašica, (kako Zadrani još uvijek zovu zgradu Tankerske plovidbe po arhitektu Božidaru Rašici), gdje su novi vlasnici, navodno iz Zagreba, kupili dva stana. Oni se još uvijek uređuju, a posebna je priča propis Državne uprave po kojem se hostel može otvarati u stambenoj zgradi. Nekad stanare zgrade na elitnoj lokaciji episkopalnog kompleksa Foruma za kojeg se tražila zaštita UNESCO-a, na žalost više nitko ne može zaštiti od invazije turističkog poduzetništva.