Već treću godinu, protekloga vikenda održala se Smotra klapa Zadarske županije u Hrvatskom domu u Vukovaru, koja je bila poklon Zadarske županije i zadarskih klapa prigodom Dana grada Vukovara i u sklopu programa Županijski dani 2017.

Na smotri je nastupilo sedam klapa s područja Zadarske županije, sa otoka, iz zaleđa i priobalja - muška klapa Ponistra iz Crnog, mješovita klapa Puntadura iz Vira, muška klapa Koporan iz Poličnika, ženska klapa Zikva iz Pašmana, muška klapa Donat iz Zadra, ženska klapa Peružini iz Paga i muška klapa Težaci iz Paljuva, a program su vodili Vlatka Vučić Marasović i Šime Sikirić. Klapa Težaci ovom je prigodom izvela pjesmu "Nedaj zemlju lako" koju je autorica, ujedno voditeljica klape Tatjana Jergan Botunac posvetila Gradu Vukovaru, a kako doznajemo, napisala je tu pjesmu točno godinu dana prije no što će general Ante Gotovina biti oslobođen svih optužbi u Haagu.

Dalmatinsku pismu, dašak Mediterana i divnu atmosferu klape su prenijele brojnoj publici, među kojima su bili župan Vukovarsko srijemske županije Božo Galić i njegov kolega zadarski župan Stipe Zrilić, brigadni general u mirovini Mladen Mikolčević, o.d.načelnika Policijske uprave Vukovarsko-srijemske Miro Bradić, predstavnici kulturnih, gospodarskih i javnih institucija, te građani grada Vukovara.
Prije Smotre, u predvorju Hrvatskog doma otvorena je izložba autorice Marije Šarić Ban, kostimografkinje iz Zadra "Tragovi-izgubljena sjećanja" na kojoj je izloženo 25 ilustracija narodnih nošnji iz knjige "Ono što nestaje, Nošnje jadranskih planina i otoka" Ludwiga Salvatora von Habsburga i kostimografske skice, fotografije i pet kostima iz kazališne predstave "Stoše od Foše ili ti Kate Kapuralica" HNK Zadar. U programu otvaranja sudjelovali su paški pučki pjevači Jure Kaurloto i Marin Milić, a nazočni su na licu mjesta mogli vidjeti narodnu nošnju Grada Paga te djevojačku i žensku nošnju Polače koju su nosile članice KUD-a Gradina iz Polače. Voditelji Vlatka Vučić-Marasović i Šime Sikirić bili su odjeveni u kreacije Marije Šarić Ban koje predstavljaju nošnju zadarskoga kraja.

Klape s područja Zadarske županije u crkvi svetog Filipa i Jakova u Vukovaru su u nedjelju pjevali na svetoj misi na kojoj je kršteno 5 malih Vukovaraca, zatim su posjetili Spomen dom Ovčaru i zajedno sa županom Stipom Zrilićem položili vijenac na mjestu masovne grobnice na Ovčari te Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Klape su po prvi puta posjetile i Muzej Domovinskog rata u Vukovaru kroz čiji postav ih je proveo brigadir Petar Čavar. Po prvi puta klape su na samom mjestu masovnih grobnica pjesmama Pismo moja hrli tamo i Bliže o Bože moj odale počast svim žrtvama , a na mjestu stradanja na Ovčari zadarske je klape dočekao pukovnik Petar Janjić zvani Tromblon, vukovarski branitelj - junak Domovinskog rata i zarobljenik srpskog koncentracijskog logora Srijemska Mitrovica.

Organizator ove manifestacije je Zadarska županija, a domaćini su bili Grad Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija.