ZADAR - Djelatnici Veterinarske stanice Zadar zaduženi su za skupljanje lešina životinja po gradskim ulicama i javnim površinama. Za tu uslugu od Grada Zadra u ovoj godini dobit će 65.000 kuna i to je već uhodan posao, doznali smo od resornog pročelnika Maria Pešuta.
Kao i ugovor s Veterinarskom ambulantom Mustać iz Privlake koja već drugu godinu za 130.000 kuna, bez PDV-a, zbrinjava napuštene pse. Lani je zbrinuto 60-tak napuštenih pasa s područja Grada Zadar u azil kojeg VA Mustać ima u Privlaci.

S njima će se za zbrinjavanje mačak sklopiti aneks ugovora. Prema zakonu mačke, koje nisu kućni ljubimci, nisu ni lutalice. Njih ne smije nitko tamaniti pa će veterinari iz Privlake u dogovoru s Gradom Zadrom mačke hvatati, sterilizirati i vraćati na javnu površinu. Na mačke kao problem, pročelnik Pešut upozorio je i gradske vijećnike. Dio građana, osobito na Poluotoku negoduje zbog mačaka koje drugi hrane. Na pojedinim lokacijama naprosto smrdi na takvim okupljalištima mačaka. Ide sezona i mi ćemo tu pojavu nastojati ublažiti, kazao nam je pročelnik Pešut.

Gradske vlasti, međutim, još nisu riješile problem ilegalnog azila koji se nalazi na privatnoj parceli uz državnu prometnicu prema Petrčanima i Viru. Svojedobno je Grad Zadar financijski pomagao udrugu za zaštitu životinja koja skrbi o napuštenim psima. Nakon toga je stigla veterinarska zabrana, a deložacija ilegalnom azila postala je briga Grada Zadra. Gradske vlasti su godinama gradili priču o gradnju svog azila. Bila je to megalomanska projekcija koju je protežirao tadašnji prvi dogradonačelnik Dražen Grgurović, a koja je uz sve najave milijunskih donacija, izradu projekta, završila neslavno.

Kao i prijedlog bivšeg gradonačelnika Zvonimira Vrančića da Zadarska županija bude nositelj zajedničkog azila, što nije naišlo na podršku župana Stipe Zrilića koji je smatrao da je to problem svake jedinice lokalne samouprave. Obzirom da se u javnosti svojedobno povlačila paralela po kojoj se iz gradskog proračuna više planiralo novca za azil napuštenih životinja nego li za naknadu za novorođenče, onda je pitanje je li Županija trebala isplaćivati naknade za novorođene kada je to politički kapital svakog grada i općine. Ali kada su već pristali na prijedlog koalicijskih partnera, onda je svaka kuna dobrodošla za prinovu.

Na žalost sve je više kućnih ljubimaca a sve manje djece.