ZADAR - Nakon što se na jesen provede rekonstrukcija solarne instalacije Pozdrava suncu, iduće godine uvodi se naplata određenih turističkih atrakcija.

Za Novu TV najavio je to Alan Kociper, direktor tvrtke Inovativni Zadar, kojoj je Grad Zadar prebacio instalaciju Pozdrav suncu i četiri milijuna kuna proračunskog novca. Za taj iznos izmijenit će se tehnologija, budući da je postojeća, instalirana prije 9 godine na projektu arhitekte Nikole Bašića, zastarjela. Česti kvarovi i mrak na solarnim pločama bili su uzrokovani utjecajem vremenskih uvjeta na lokaciji uz more   

Za njeno održavanje trošilo se godišnje i pola milijuna kuna. Da bi se pokrili troškovi održavanja u novom ciklusu instalacije Pozdrav suncu, gostima će se nešto i naplaćivati.

-To neće biti naplata karata, već je ideja da se naplate sekundarne usluge. Da dobijemo od svakog posjetitelja kunu, već smo pokrili troškove održavanja, poručio je za Novu TV Alan Kociper.

Ideje su da to bude naplata selfie kutka, virtualnih razglednica te senzora koji će ostavljati stope prolaznika. To da će instalacija proizvoditi električnu energiju koja će se prodavati za cijenu struje javne rasvjete, ostala je priča bez pokrića.

Pozdrav suncu je proteklih godina privukao na tisuće "hodočasnika sunca" na zapadni dio rive s koje oni fotografiraju i uživaju u zalasku sunca. To će i dalje raditi besplatno, kao što će sjediti i na Morskim orguljama, daleko poznatijoj i brendiranoj atrakcija na zadarskoj rivi od istog autora. Da hoće još netko skupiti malo novaca za održavanje drvene klavijature uz Morske orgulje koja se raspada pod utjecajem vremenskih nepogoda, osobito sunca, jer drvene klupe očito nitko nije prekrio bojom za održavanje od kada su postavljene.