Jutros je na Forumu svečano otvoreno 3. izdanje vrtne izložbe Cvijet Zadra u organizaciji tvrtke Nasadi. 

Direktor Nasada Lenko Ugrinić istaknuo je turistički značaj hortikulturne izložbe koja je uljepšala zadarsku rivu. 

- Jako smo ponosni da je, kao što smo i najavili, Cvijet Zadra postao tradicionalan. Osim važnog hortikulturnog značaja, to je i turistička manifestacija. Dolazi u predsezoni, a ima i gospodarsko značenje jer hortikulturno uređenje jedne destinacije govori o uljuđenosti ljudi koji žive na tom prostoru. Svi vole ljepotu cvijeća, i turisti to znaju cijeniti. Nadamo se da smo ovom manifestacijom doprinijeli promidžbi grada Zadra kao najbolje europske destinacije. Ovakve vrhunske kreacije možete vidjeti samo u najboljim destinacijama, poručio je Ugrinić.

Cvijet Zadra otvorenim je proglasio zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta. 

- Svi turisti, koji će ove godine doći u većem broju nego prethodne rekordne godine, moći će vidjeti ove radove koji su umjetnost, rekao je Kalmeta ističući značaj zelenih površina za ugodan boravak u gradu. 

Stručna predavanja, vodstva, radionice, vožnje u gajetama s latinskim idrom po Zadarskom kanalu - samo su dio bogatog programa koji traje do nedjelje, 23. travnja. Ukupno 17 izlagača, vodeće hrvatske komunalne i hortikulturne tvrtke, svojim su cvjetnim kreacijama uljepšali 22 gredice koje će cijelo ljeto krasiti zadarsku rivu. 

Osim hortikulturnog, turističkog te prodajnog, Cvijet Zadra i ove godine ima natjecateljski karakter. Stručni žiri u sastavu Dobrila Kraljić, Olja Radulić i Branko Kulonja prvu nagradu za kreativni izraz dodijelio je podružnici Zrinjevac Zagrebačkog holdinga. Zadarski Nasadi s gredicom u izvedbi Zrinke Prusac smjestili su se na drugo mjesto, dok je cvjetnu „broncu" osvojila Calegra Hortikultura iz Zagreba. Najromantičnija gredica je ona splitskih Parkova i Nasada, orginalan spoj cvijeća i mora prikazao je osječki Unikom, dok je Turistička zajednica Grada Zadra nagradila varaždinske Parkove. Bošana iz Biograda osvojila je nagradu za suvremeno oblikovanje prostora, priznanje za cvjetni sklad pripalo je šibenskom Zelenilu, a najoriginalniju ideju predstavio je Komunalac iz Slavonskog broda. Posebnu nagradu za kreativnost cvjetne instalacije osvojila je Anita Valčić iz zadarskih Nasada. 

U nastavku pogledajte cvjetne kreacije koje vas očekuju na zadarskoj rivi. Kroz fotogaleriju i videozapise donosimo i atmosferu sa svečanog otvorenja uz glazbeno-scenski program na pozornici te balone i konfete u zraku. 


View on YouTube

 


View on YouTube

 


View on YouTube