ZADAR - Za veliki arhitektonski natječaj uređenja Obale Petra Krešimira IV i Jazinama godinama se u Gradskog proračunu planirao milijun kuna. Taj iznos prebacivao se u iduću godinu, jer u toj se nije uspio pripremiti taj veliki „natječaj svih natječaja" kako ga je svojedobno nazvao Matko Segarić, zamjenik pročelnika za graditeljstvo i prostorno uređenje. Zašto? "Dežurni krivci" su konzervatori koji nisu dali smjernice kao sastavni i najvažniji dio natječajne dokumentacije.

Unatoč tim činjenicama, dogradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić najavio je u slijedećih šest mjeseci objavu tog natječaja. Što se promijenilo u odnosu na dosadašnje najave odgovornih iz gradske uprave? Ništa. "Konzervatori imaju jako puno posla. Zauzeti su. Ne stižu. Ne daju im otvaranje novih radnih mjesta" - tako ih je pravdao gradonačelnik Božidar Kalmeta, uz konstataciju kako oni u Gradu uz takve činjenice ne mogu ništa. 

Ali mogu najavljivati projekt koji su ovisni o toj zaštitarskoj državnoj službi. Pa je tako pročelnik Kasap najavio kako je Trg tri bunara pred projkektiranjem. Što to konkretno znači, pitali smo ga. Da se čekaju konzervatorske smjernice, odgovor je resornog pročelnika.
Znači li to da konzervatori koče razvoj Grada Zadra, postavlja se pitanje.

Reklo bi se da su oni inertna služba, koja itekako brzo reagira na zahtjeve ugostitelja u zaštićenoj povijesnoj jezgri, a  čijom sporošču gradska uprava kupuje vrijeme u očekivanju investitora u Zadru.

Dokaz tome je izrada UPU Ravnice, plana koji je najavljen kao oživljavanje najvrjednijeg prostora Zadra. Je li se tko više sjeća ideja što ih je arhitekt Nikola Bašić predvidio u svom pobjedničkom radu iz 2008. godine. Prije pet godina, njegov studio izradio  je marketinšku studiju Vrata Zadra. Nakon dugog čekanja na konzervatore, pa usklađenje odnosa s izabranim izrađivačem UPU Ravnice, arhitektom Željkom Predovanom i autorom studije Bašićem, zastoj je nastupio zbog konzervatorske podloge. 

Nje nema i ja ne mogu dalje raditi, kazao nam je Predovan, prije koji mjesec. Konzervatori su pojasnili kako su oni u svojim uvjetima još 2014. godine propisali izradu konzervatorske podloge. Je li se ona radi ili je netko zagubio postojeću, pravog odgovora nismo doznali. Tek zaključak: kako raditi Plan kad pravog investitora nema.

Osim toga tko bi na prostoru Ravnica ulagao u javne sadržaje koji su predviđeni prema Bašićevoj studiji. Javna garaža na Ravnicama, hotel na mjestu Elektre, čak desetljeće samo su zadarska priče koje više nisu aktualne.

Vrata Zadra očito još nisu otvorena.