ZADAR- Znamo mi kakva je riva bolje od Vencija jer smo napravili stručnu analizu još dok sam ja bio ministar mora, kazao je  prošli tjedan gradonačelnik Božidara Kalmete na medijska upozorenja o stanju zadarske rive kojeg je potencirao Zadranin  Venci Jurin.

Studija naručena u vrijeme gradonačelnika Živka Kolege pokazala je kako bi za preslagivanje obalnog zida rive trebalo 50 milijuna kuna. Grad do sada nije imao taj novac pa se nije pristupilo rekonstrukciji rive.-  Riva je sigurna, ustvrdio je Kalmeta, pojašnjavajući kako se svako oštećenje izazvano prirodnim silama sanirano. Da će se obnova zadarske rive nominirati za EU fondove jedna je od mogućnosti koju je najavio gradonačelnik Zadra.

Da stanje nije alarmantno napisali su 2010. godine autori studije - tvrtka D&Z, koja je za posao ispitivanja stanja rive angažirala zagrebački „Geo-eko". Grad Zadar platio je 2,3 milijuna kuna studiju dovršenu prije sedam godina. Što su od tad more i vjetar učinili nasutom obalnom zidu zapuštene rive, Zadranima je znano. Kada će se riva obnoviti, političari ove kao i buduće garniture očito ne znaju.