Na Kolegiju gradonačelnika održanom 10. travnja zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta rekao je kako porez na nekretnine neće biti veći od dosadašnje komunalne naknade.

U redakciju nam je stiglo reakcija HNS-a Zadarske županije kojom žele ukazati građanima da takve tvrdnje nisu istinite. Priopćenje kojeg potpisuje predsjednik zadarske podružnice HNS-a Kristijan Kovačević donosimo u cijelosti:

- Obveznik poreza na nekretnine je svaki samostalni posjednik nekretnine, a kako gradska uprava namjerava utvrditi tko je samostalni posjednik, odnosno tko posjeduje nekretninu kao vlasnik, u situaciji kada nam zemljišne knjige nisu sređene uistinu nije poznato.

Ako gradska vlast namjerava samo zamijeniti komunalnu naknadu porezom na nekretnine zašto ovih dana građanima stižu zahtjevi da se očituju o vlasništvu svojih nekretnina pod prijetnjom primjene najvišeg koeficijenta?

Ako se ovim porezom samo zamjenjuje komunalna naknada zašto se jednostavno ne uzmu podaci kojima Grad Zadar već raspolaže?

I na koncu čemu onda uopće uvođenje ovog poreza?

Kriteriji po kojima će se visina poreza na nekretnine određivati nemaju nikakve veze sa kriterijima po kojima se određivao iznos komunalne naknade.

Koristiti će se koeficijenti vrijednosti boda koju određuje tijelo jedinica lokalne samouprave, koeficijent zone, koeficijent namjene, koeficijent stanja i koeficijent dobi. Tako će najviše koeficijente plaćati vlasnici nekretnina u prvoj zoni, koeficijenti će biti viši za novije nekretnine, bolje opremljene nekretnine i sl. Pored zakonskih odredbi koje uvode sasvim nove kriterije prema kojima će se različite nekretnine u različitim zonama različito vrednovati, tvrditi da će za sve vlasnike nekretnina iznos davanja biti isti kao do sada neozbiljno je i neistinito.

Posebno se ukazuje da po prvi puta u hrvatskom pravnom sustavu obveznik poreza na nekretnine, protivno svim pravnim normama i načelima, postaje i sama nekretnina. Dakle, više nisu samo pravne i fizičke osobe potencijalnu dužnici, već i same nekretnine za koje se ne može utvrditi vlasnik odnosno porezni obveznik.

To znači da netko tko ima starinu npr. u Zadru, a živi u Australiji, ako nije upoznat sa aktualnim zakonskim izmjenama i nije prijavio tu nekretninu kao svoju Gradu Zadru i ako na nju nije uknjižen, može zbog dugovanja same nekretnine bez nje ostati, a da za to niti ne zna, jer se nekretnini u poreznom postupku postavlja zastupnik po službenoj dužnosti, a nekretnina zbog duga ide u prodaju.

Porez na nekretnine pun je nelogičnosti koje će na svojoj koži osjetiti porezni obveznici u vremenu koje je pred nama.

Tvrdnja da se porezom na nekretnine samo zamjenjuje komunalna naknada zavaravanje je birača u predizborno vrijeme od strane onih koji su nedavno vrlo oštro govorili da je taj porez opasan harač i brutalan udar na džepove hrvatskih građana!