ZADAR - Za 66 milijuna kuna i 26 mjeseci, Grad Zadar bi trebao dovršiti obnovu prve faze Providurove palače ili B projekt Muzeja dvije palače te Muraj u dužni od 750 metara pretvoriti u šetnicu.

Za ta dva projekta Grad Zadar će iz EU fonda dobiti 57 milijuna bespovratnog novca dok će ostatak namaknuti iz Gradskog proračuna.

Značaj ta dva projekta koji je natječaju prošao pod zajedničkim nazivom Zadar baštini danas su u samoj Providurovoj, u prostoru kojeg još malo koristi HPGD Zoranić,  predstavili gradonačelnik Božidar Kalmeta sa zamjenicima i pročelnicima. U pripremi projekta sudjelovala je i Županijska agencija ZADRA čija je ravnateljica Sanja Perinčić istaknula kako je Zadar među prvim gradovima po povlačenju EU novca.

Veliki ulogu u tome je imao pročelnike Šime Erlića koji je sa svojom "postrojbom", kako je Erlićeve suradnike, mlade stručne ljude nazvao pročelnik Radovan Dunatov. Oni su nominirali te projekte u ožujku prošle godine. Nakon sedam pređenih koraka evoluacije, odluka je jučer  potvrđena u resornom ministarstvu.

Zadar će nakon ostvarenja ta dva projekta, zajedno s Kneževom, dobiti obnovljenu baštinsku cjelinu kulturno-turističke namjene u koju će biti uloženo više od sto milijuna kuna na svega sto metara zračne udaljenosti.

Gradonačelnik Božidar Kalmeta zahvalio je svima koji su radili na tim projektima, a zahvalio je i sebi. Upravo njega je pročelnik za kulturu Radovan Dunatov proglasio vizionarom jer je još 90 i neke, kazao je, potpisao ugovor s Ministarstvom kulture za Kneževu palaču.

- Uz 2 500 metara četvornih Kneževe palača u ovoj fazi obnove dobit će se još 3000 kvadrata prostora u Providurovoj koji će biti posvećen kulturi. Konkretno će u njoj biti smješteni stalni likovni postav Narodnog muzeja te prateći sadržaji ugostiteljskog i turističkog karaktera. Bedemi se pretvaraju u šetnicu, koja će paralelno s Kalelargom biti i interaktivni prostor tzv. ulične umjetnosti, ukratko je Erlić istaknuo glavna obilježja projekta.

Za Providurovu je dobivena građevinska dozvola na funkcionalno zaokruženi projekt Ive Letilović i Igora Pedišića. Grad Zadar za Muraj ima lokacijsku dozvolu, a pri kraju je izrada glavnog projekta kojim će se ishoditi građavinska dozvola. Projekt potpisuje Bogdan Marov i studio RENE, naveo je Erlić.

Gradonačelnik Božidar Kalmeta potpisat će za 15-tak dana ugovor u Ministarstvu regionalnog razvoja, a onda će ekipa Odjela za EU fondove napraviti dinamički plan. Natječaj za izvođače radova očekuje se kroz šest mjeseci. Iako je Providurova palača u derutnom stanju, što su se novinari danas mogli uvjeriti „in situ", gradonačelnik Kalmeta je izjavio kako se ne boje rokova. Imamo znanja i iskustva, kazao je Kalmeta na što smo dodali i nema više Plotera.