Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić potpisala je danas u Zadru dodatak Ugovora o sufinanciranju kapitalnog projekta izgradnje Centra Mocire, nedavno „preimenovanog" u Dječji centar "Voštarnica" na Mocirama.

Ugovor označava početak procesa završetka neizvedenih i neugovorenih radova te radova nužnih za sanaciju oštećenja na građevini čija je izgradnja počela 2007. godine. 

Ministrici je zahvalu za prepoznavanje važnosti završetka zadarskog centra za osobe s poteškoćama uputio gradonačelnik Božidar Kalmeta. 

- Sredstva koja su preostala nisu toliko značajna kao 50 milijuna kuna koji su se uložili dosad. Bilo bi vrlo nedgovorno da se centar zapusti s obzirom na potrebe koje su zaista značajne. Završetak projekta smatrat ću uspješnim kada on stvarno počne živjeti, poručila je ministrica Murganić dodajući kako će Ministarstvo sufinancirati 50 % iznosa potrebnog za dovršetak centra. Iznos je, prema ranijim najavama, procijenjen na 8 milijuna kuna. Ministarstvo znanosti i obrazovanja sudjeluje s 31 posto i Grad Zadar s 19 posto.

Potpisivanju su prisustovali i predstavnici budućih korisnika centra - Osnovne škole Voštarnica, Dječjeg vrtića Latica, prvih na redu za preseljenje. Napokon će, naglasile su ravnateljice, dobiti adekvatne uvjete za rad s djecom. Mjesto u budućem centru naći će i zadarske udruge koje skrbe o djeci i odraslima s teškoćama u razvoju. 

- Izgradnjom ovog centra dobit ćemo nešto je nedostajalo udrugama - povezanost koja će omogućiti razmjenu ideja i prepoznavanje onoga što toj djeci doista treba, navela je Suzana Periša, predsjednica Udruge za Down sindrom.

Bivša gradska pročelnica za financije i sadašnja saborska zastupnica Grozdana Perić dodala je kako je i "ona sudjelovala u osmišljavanju i realizaciji projekta od samog početka."

- Bila sam jako nesretna kad je projekt stao. Toliko dugo je trebalo da se ponovno pokrene, bezuspješno smo pokušavali naći način s prethodnom Vladom. Kad smo Marija Pletikosa (državna tajnica u resornom Ministarstvu) i ja kretale u Zagreb na nove dužnosti, prvo o čemu smo razgovarale i razmišljale bio je ovaj projekt, istaknula je Perić. 

Slijedi izrada troškovnika, raspisivanje natječaja i realizacija projekta. Vjerujem da će Centar Mocire biti otvoren do kraja godine, napomenuo je pročelnik za školstvo Joso Nekić.

Po okončanju radova predviđeno je da će Grad Zadar financirati opremanje vrtića, Ministarstvo znanosti opremit će školu, a treći dio koji se odnosi na socijalnu skrb, gdje će biti ustrojen Centar za pružanje usluga u zajednici, opremit će Ministarstvo za demografiju dok će zajedničke dijelove Centra opremiti sva tri investitora zajedno.