ZADAR - Prema podacima iznesenim na jučerašnjem kolegiju Gradonačelnika, Grad Zadar ove godine ulaže u turističko - marketinšku promociju 2.6 milijuna kuna.

Za održavanje utrke Wings for Life, uz inicijatora i nositelja Red Bull, Grad Zadar daje pola milijuna kuna. Nije to puno, kazao je jučer gradonačelnik Božidar Kalmeta, dodajući kako bi drugi gradovi dali milijune da je mogu dobiti. Ove godine će trčati 7 000 ljudi, pohvalio se Kalmeta, ispitujući svoje pročelnike tko će mu se pridružiti. Svi oni će i platiti startninu koja iznosi 150 kuna po osobi. A smiju li trčati duže od Gradonačelnika, pitao je pročelnik Mario Pešut. Organizator je Hrvatski atletski savez.

Stopostotna vrijednost iznosa startnine namijenjena je zakladi Wings for Life, koja financira istraživanja lijeka za leđnu moždine, navodi se na lokalnoj stranici te globalne utrke.

Kroz Zadar će ove godine proći biciklistička utrka Tour of Croatia, za koju Grad Zadar daje 250 tisuća kuna jer će Zadar biti dio turističko sportske ture. Novac za ove dvije jednodnevne manifestacije izdvaja se sa stavke Grada Zadra koja je ove godine, upravo zbog njih povećana za milijun kuna, takvu smo informaciju još ranije dobili iz gradske uprave.

Jučer je pročelnik Ivica Katić obznanio da se ove godine daje nikad više novca TZ Grada Zadra za događanja koja oni organiziraju. Radi se o 1 860 000 kuna od čega je 1 560 000 kuna novac koji se dobio iz boravišne pristojbe. Taj iznos TZ Grada uplaćuje u Gradski proračun kako bi prema zakonu poboljšali uvjete za turiste. Grad ih vraća TZ Grada da bi oni obogatili turističku destinaciju i na taj način promovirali Grad Zadar, obrazložio je pročelnik Katić, dodajući kako će iz gradskog proračuna k tom cilju pridodati još 300 tisuća kuna.

Za turističku promidžbu određeno je 500 tisuća kuna koliko je namijenjeno za udruženo oglašavanje kod Ryanaira za koji će, kazao je Katić, TZ Grada pridodati još 250 tisuća kuna.

Za nedefinirani kulturno - zabavni program u sezoni 2017., TZ Grada imat će na raspolaganju 600 tisuća kuna. Sa 70 tisuća kuna pokrit će se taj program u prošloj godini. Za doček Nove godine planirano je 150 tisuća kuna, za Karneval 100 tisuća kuna, Tuna Sushi&Wine festival daje se 200 tisuća kuna, Feštice 70 tisuća kuna, dok će Grad Zadar na ovaj način financirati Advent sa svega 20 tisuća kuna.