ZADAR - Pročelnik za predškolstvo i školstvo Joso Nekić jučer se na kolegiju Gradonačelnika, kako je i sam kazao, nije libio napadati protukandidatkinju Sabinu Glasovac.
Ona je na mjestu pomoćnice ministra znanosti i obrazovanja, 2015. godine potpisala dopis kojim je jedinice lokalne samouprava obavijestila da gradnja školskih zgrada otpada iz operativnog programa za EU financiranje do 2020. godine.
Mi smo izgubili dvije godine, nadajući se kako ćemo dobiti EU novaca za jednu od dvije škole koje smo kandidirali. Sve smo pripremili za projekt škole na Novom Bokanjcu i Crvenim kućama: izradili studije, otkupili zemljište za 3 milijuna kuna dobili građevinsku dozvolu, podsjetio je pročelnik Nekić.

Početak njegove priče, međutim, seže u 2013. godinu kada je Grad Zadar sa Zadarskom nadbiskupijom potpisao sporazum o zajedničkoj gradnji škole na Novom Bokanjcu. U međuvremenu se pojavila mogućnost da se za gradnja škole dobije novac iz EU fonda, kazao je Nekić, ustvrdivši kako niti jedan grad, pa ni Zagreb nije u stanju sam izgraditi školu bez državne pomoći koja je u zadarskom slučaju izostala. Stoga će se morati opet okrenuti prema Nadbiskupiji nakon što je nada o europskim novcima ugašena. Jer, netko to nije ispregovarao s Europskom komisjom, čulo se na jučerašenjem kolegiju.

Pročelnik Nekić iskoristio je kolegij Gradonačelnika kako bi najavio gradnju škole na Novom Bokanjcu 2018. godine. On je diskretno otkrio i kako je prije koji dan dogovoreno da će smanjiti cijene u vrtićima, koje već godinama iznose 700 kuna mjesečno. Na Gradskom vijeću su SDP-ove vijećnice godinama isticale kako je vrtić u Zadru skuplji nego u drugim gradovima. Još jedna tema za kampanju.