ZADAR- Ivan Đikić se preko Sali vratio u Hrvatsku, tako je Zoran Šprajc u svom RTL Direktu komentirao vijest kako se najpoznatiji hrvatski znanstvenik učlanio se u općinsku knjižnicu Dugog otoka.

- Postali smo i predsjednička knjižnica, dodaje Ante Mihić, voditelj i „dobri duh" kulturnog središta u Salima čiji su članovi i bivši predsjednik Ivo Josipović te aktualna Kolinda Grabar Kitarović. U članskoj evidenciji nedostaje Stipe Mesić, koji za dvostrukog mandata nije nikada stigao do Sali.

Mihića smo jučer sreli u Zadru. Iako je preživio moždani udar i još nije prošao sav rehabilitacijski postupak, uhvatila ga je, kaže, euforija ljubavi prema životu i svim njegovim radostima. U pripremi je jednog novog ljetnog kulturnog događanja u Zadru, ali i u potrazi za kumom knjižnice. Nije teško pogoditi da je filmofil Mihić koji nam je otkrio i svoj nadimak Kićkok (dolazi od kombinacije obiteljskog Kić i Hitchcocka, koji je za Mihića najveći filmski genije), poželio da to bude  američki redatelj, talijanskog podrijetla.   Majica koju je jučer imao na sebi upućuje na Martina Scorsesea.

Što je kod Mihića bio glavni motiv izbora kuma. - Martin Scorsese blizak je mojoj kršćanskoj poetici, što je pokazao s filmom Posljednje Kristovo iskušenje. Možda neki nisu shvatili što bi bilo da Isus nije odolio tom posljednjem iskušenju, a to je ono što je Scorsese, koji je želio postati svećenik, pokazao u tom duboko kršćanskom filmu, objasnio je Mihić najkraće svoje motive.

U potrazi za slavnim redateljem, koji živi u donjem dijelu Manhattana, pomaže mu i  redateljica Tiha Gudac, dobitnica Srca Sarajeva za svoj dokumentarac Goli. Ante Mihić je i u njezinom posljednjem dokumentarcu Kultura na radničkoj traci (prikazan prošle jesni na HTV-u), na svoj osebujan način predstavio kulturno žarište Sali u kojem na sreću postoje još uvijek radnici njihove fabrike, kako u tom mjestu zovu Mardešić.