Od 7. travnja u primjeni će biti sustavne granične kontrole svih osoba koje prelaze granične prijelaze na svim granicama Europske unije gdje se provode granične kontrole, uključujući i nad građanima Europske unije.

Dosad su granične kontrole bile brze i jednostavnije, no od kraja sljedećeg tjedna očekuju nas vrlo detaljne provjere u raznim bazama podataka. Granična policija detaljno će provjeravati svaku putnu ispravu i to svih osoba koje prelaze granicu, a zbog ovakve provjere, vrijeme trajanja granične kontrole na graničnim prijelazima bit će produženo.

Duža čekanja na obavljanje granične kontrole mogu se očekivati osobito tijekom blagdana, praznika i turističke sezone.Kako bismo izbjegli neugodnosti i probleme na granicama savjetujemo sljedeće:

provjerite sve dokumente, osobito ukoliko su tijekom protekle dvije godine bili ukradeni, izgubljeni ili poništeni.
provjerite vrijede li vam putni dokumenti(osobna iskaznica ili putovnica)
prije putovanja provjerite stanje na graničnim prijelazima (www.hak.hr)
izaberite granične prijelazena kojima je manja gužva ili putujte u vrijeme kad se ne očekuje gužva
izbjegavajte putovanje tijekom vikenda
budite strpljivi i slijedite upute granične policije

Iako će policija na graničnim prijelazima između članica EU, s obje strane osigurati dovoljan broj policijskih službenika za obavljanje granične kontrole i provođenje sustavnih provjera , pretpostavlja se da neće biti moguće izbjeći duža čekanja zbog čega molimo za razumijevanje i strpljenje.

Sve informacije o situaciji na graničnim prijelazimamožete pronaći na internetskim stranicama Hrvatskog autokluba (http://www.hak.hr/info/stanje-na-cestama/), na HAK-ovoj aplikaciji za pametne telefone (http://www.hak.hr/smartphone/hak), pozivom na broj 072 777 777, te na HR2 nakon vijesti.