ZADAR - Pogon u kojem je prije 20-ak godina SAS Vektor počeo proizvodnju brodova već je dugo na prodaji, a prvi put ide na javnu dražbu po sudskom rješenju o ovrsi.

Na nju su stekle pravo tri vjerovnika: Unimar Rijeka koja potražuje 328 tisuća kuna, Marin Services iz Herceg Novog s potraživanjem od 700 tisuća eura te Erste banka kao najveći vjerovnik kojoj se nije vraćao kredit od šest milijuna kuna. Uz sve te iznos idu zatezne kamate koje će se pokušati dobiti kroz prodaju nekretnina.

Nekretnine, koje idu na bubanj, nalaze se u katastarskom području Crno. Ukupna procijenjena vrijednost je 17,2 milijuna kuna, od čega najveći dio otpada na proizvodni kompleks nasuprot Supernova centra koji već dugo zjapi prazan. Uz tu industrijsku zgradu od 2 567 m2, na prodaji je pomoćna zgrada - koltovnica 32 m2, trafostanica 79 m2, izgrađeno zemljište 143 m2 i gospodarsko dvorište 13 375 m2, dvorište 103 m2, pomoćna zgrada - kompresorska stanica 34 m2. Početna cijena tog kompleksa, koji se prostire na 16 333 m2, iznosi 16,2 milijuna kuna. Ostatak nekretnina na dražbi predstavljaju okolni pašnjaci, oranice i putevi.

Na prvoj dražbi, zakazanoj 25. travnja nekretnine se prodaju po dvije trećine od početne vrijednosti, dok se na drugom krugu nekretnine daju u pola cijene.   

SAS Vektor, tvrtka koja je nastala iz nekadašnjeg SAS-a, prije dvije godine završila je u predstečajnoj nagodbi. Branko Perčinić postaje direktor, a javnost i radnici koji su potraživali dug za plaće „hrane" se pričama o ulasku Švicaraca u tu tvrtku.

Pogon za proizvodnju brodova kao i sjedište tvrtke preseljeni su prije desetak godina u poslovnu zonu Grabi - Poličnik, kako bi povećali svoje kapacitete. Od tada se prodaje stari pogon koji se prema zakonu može prodati u dvije dražbe od kojih bi se na drugom utvrđena početna cijena prepolovila na osam milijuna kuna. Ako se ne nađe kupac, ide se u novi krug ovrhe.