Zadar i Zadarska županija su trenutno jedna od najbrže rastućih vinskih regija u Hrvatskoj - sve je veći broj vinara, međunarodnih priznanja i investicija. 

Kao poticaj ovom zadarskom „vinskom čudu" uspješni zadarski ugostitelj Danijel Peroš i sommelier Ivan Stiblik odlučili su organizirati prvi Zadar wine festival koji će se održati u petak i subotu, 31. ožujka i 1. travnja, u Arsenalu. 

- Dalmacija nema, a zaslužuje ozbiljan vinski festival - to nam je bila misao vodilja. Za zadarsku regiju i vinare ovakav festival znači podizanje na jednu veću razinu. Prvi Zadar wine festival na jednom će mjestu okupiti proizvođače, ugostitelje i ljubitelje vina. Izvrsna je to prilika proizvođačima da predstave vina i sorte svoje regije, a ugostiteljima da ih isprobaju na jednom mjestu kako bi mogli odabrati ona koja će uvrstiti u vinsku kartu uoči nove turističke sezone, poručio je Peroš koji je zajedno s Stiblikom osnovao tvrtku u svrhu organizacije istoimenog festivala. 

U Arsenalu će tako oko 400 vina prezentirati ukupno 82 izlagača iz cijele Hrvatske. Bogati program festivala, napomenuo je Siblik, uključuje i četiri stručne vinske radionice. Svoj će štand imati i LAG Laura koja će zainteresiranim vinarima pojasniti kako dobiti bespovratne poticaje za proizvodnju. 

Posebna gošća zadarskog festivala bit će Jo Ahearne, članica elitnog skupa vinskih profesionalaca koji nose uvaženu titulu Master of Wine, a kojih u svijetu ima tek 400-njak.
Potporu pokretanju ovog projekta u ime Grada izrazio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i obrtništvo Ivica Katić. 

- Ovo je odličan turistički proizvod koji se temelji na autohtonoj ponudi i predstavlja promociju zadarske regije, naglasio je Katić.

Cijena ulaznice za jedan dan iznosi 75 kuna (+ kotizacija od 30 kuna za čašu koja se vraća na izlasku), dok je dvodnevan posjet 120 kuna. U cijenu je uključena neograničena konzumacija vina i delicija. 

Festival podržavaju Grad Zadar, Turistička zajednice grada Zadra, Obrtnička i Gospodarske komora, distributeri vina, Hrvatski Sommelierski klub, Udruge vinara, Eno expert akademija i drugi. Njihovi predstavnici na današnjoj su konferenciji za medije izrazili želje za uspješno prvo izdanje kao i sigurnost da će Zadar wine festival postati tradicionalan.