Povodom Dana narcisa - Svjetskog dana posvećenog borbi protiv raka dojke, Europa donna organizirala je na jutros na Narodnom trgu humanitarnu akciju u kojoj su se Zadrani kupnjom narcisa (dragovoljni prilog) uključili u kaciju prikupljanja sredstava za opremanje Onkološkog odjela zadarske bolnice.

Na mjestu događaja u kratkom vremenu susreli smo trojicu kandidata za dužnosničke funkcije na predstojećeim lokalnim izborima; HDZ-ovog kandidata za župana Božidara Longina, stranačkog mu kolegu dr. Branka Dukića koji je kandidat stranke za gradonačelnika te kandidata HSLS-a za dogradonačelnika Zadra dr. Ivicu Žuvelu.

Dan narcisa je tradicionalna akcija posvećena borbi protiv raka dojke koja se u Hrvatskoj organizira 21 godinu za redom, istoga dana u cijeloj Hrvatskoj. U Zadru ovaj dan obilježava se 15 godina.

U Republici Hrvatskoj od raka dojke oboli više od 2.600 žena, a više od 1.000 ih umre. Kod 5% do 10% novooboljelih uzrok leži u genetskim promjenama na koje ne možemo utjecati. Važno je napomenuti da, ukoliko se rak dojke otkrije na vrijeme, mogućnost njegova izlječenja veća je od 90%.

Rak dojke je vodeća zloćudna novotvorina i u žena Zadarske županije po broju umrlih i po broju novooboljelih. U Zadarskoj županiji od raka dojke godišnje oboli od 100 do 130 žena, a 20% novooboljelih žena je mlađe od 50 godina. Prema podacima o smrtnosti u Zadarskoj županiji od raka dojke godišnje umire od 30 do 40 žena, a 10% umrlih od raka dojke je mlađe od 50 godina.

Zbog toga je pokrenut Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke koji se provodi u RH pa tako i u Zadarskoj županiji od 2006. godine. Program je namijenjen ženama u dobi 50 do 69 godina koje imaju prijavljeno prebivalište na području Zadarske županije. One se pozivaju svake dvije godine na besplatnu mamografiju, bez obzira na to imaju li zdravstveno osiguranje ili su neosigurane. U tijeku je provođenje petog ciklusa koji je započeo u prosincu 2016. godine, tijekom kojega će se u Zadarskoj županiji ukupno pozvati oko 31.000 žena koje su rođene od 1947. do 1966. godine.

Besplatni telefon za bilo koje upite vezane uz Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke je 0800 200 157.

Ciljevi ovog preventivnog programa su otkrivanje raka dojke u što ranijem stadiju kada je uspješnost liječenja veća te smanjenje smrtnosti od raka dojke.

U Savjetovalištu za mentalno zdravlje, ZJZ Zadar Kolovare 2, pružamo i psihološko savjetovanje i potporu oboljelim ženama i članovima obitelji ukoliko im je potrebna, uz prethodni dogovor na broj telefona Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti 023 314 783.

Sve one žene koje nisu obuhvaćene ovim godištima, a imaju u svojoj obitelji oboljele od ovog raka i ostale faktore rizika za obolijevanje, trebaju krenuti s preventivnim pregledima ranije od 50 godine života, u dogovoru sa svojim izabranim liječnikom.

Najznačajniji rizični čimbenici koji povećavaju rizik nastanka raka dojke su:

Dob
Prva menstruacija prije 12-godine života
Menopauza nakon 50-godine života
Nerađanje ili rađanje poslije 30-godine života
Pojavnost raka dojke i/ili raka jajnika kod bližih srodnika
Prethodna bolest dojke

Povećan rizik za rak dojke vezan je uz određene životne navike i stil života koji se smatraju nezdravim:

Nezdrava prehrana (visok udio masnoće u hrani)
Pretilost
Povećana konzumacija alkohola
Pušenje
Izloženost radioaktivnom zračenju